MRAK TARITAŠ OPISALA HRVATSKO PRAVOSUĐE: ‘Sve se svodi na spektakularna uhićenja, nakon kojih slijedi zastara ili povlačenje optužnice’

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Saborska zastupnica stranke GLAS Anka Mrak-Taritaš održala je konferenciju za novinare u povodom posljednjih zbivanja oko “slučaja Agrokor”.

“U pravosuđe koje ne funkcionira nemaju povjerenje ni građani ni tvrtke, ali niti sami suci. Sve se svodi na spektakularna uhićenja, a nakon toga zbog zastare nema ništa od predmeta ili županijsko državno odvjetništvo povlači optužnicu”, rekla je Mrak-taritaš.

Za pravosuđe tvrdi kako funkcionira “na daljinski upravljač premijera”, odnosno HDZ-a koji tim institucijama upravlja od 1990.

“Popucale su obrane i brane i ako je netko i najmanje sumnjao ili nije vjerovao, mislim da ih je stvarnost ovih dana razuvjerila i pokazala pravo lice pravosuđa kojeg nemamo”, tvrdi Mrak Taritaš.

“U pravosuđu je cirkus, što potvrđuju i tri najnovija slučaja uhićenja”, dodala je.



Mrak Taritaš kaže kako smo stjerani “pred zid” te kako odmah treba nešto poduzeti.

“Quo vadis, Hrvatska?”, upitala je.

Na rad DORH-a i Uskoka uputila je niz zamjerki pa tako kritizira i obraćanje ravnateljice Uskoka video vezom.

Osvrnula se i na rad Ureda europskog javnog tužitelja za koji podsjeća kako je u četiri mjeseca pokrenuo 430 istraga, u kojima je potencijalna šteta 7 milijardi eura.

Najnoviji slučaj u kojem se sumnjiči zamjenica državnog odvjetnika da je preko supruga davala informacije osumnjičenoj Piruški Canjugi o postupanju državnog odvjetništva u “slučaju Agrokor”, Mrak-taritaš naziva modelom po kojem se radi:

“Nakon spektakularnih uhićenja i proteka vremena optužnice padaju, što je slika hrvatskog pravosuđa”, rekla je.

Upozorava i kako bi država zbog povlačenja optužnice protiv Ivice Todorića mogla snositi finacijske posljedice:

“Neki su ljudi u pritvoru bili mjesecima, a da im je, ne ulazeći u njihovu krivnju ili nevinost, uništena karijera, zdravlje i život.”

“Pravo na suđenje u razumnom roku je jedno od temeljnih prava”, naglasila je Mrak-Taritaš.

“Olako ljude proglašavamo krivima i stavljamo ih u zatvor, ali da oni neće sjediti skrštenih ruku, već će tražiti odštetu na koju imaju pravo, a plaćat ćemo je mi”, zaključuje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI