‘Možemo!’ traži ostavku rektora Damira Borasa zbog ‘institucionalnog nasilja’

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

“Od nove vlade očekujemo da upotrijebi sve raspoložive mehanizme uprave i nadzora kako bi se nepravilnosti na Sveučilištu otklonile, a krivci pozvali na odgovornost.

Konsternirani smo najnovijim aktima institucionalnog nasilja Sveučilišta u Zagrebu nad Filozofskim fakultetom. Apsurdnima smatramo odluku o suspenziji dekanice Filozofskog fakulteta prof.dr.sc. V. Vlahović-Štetić kao i odluku o imenovanju za obnašatelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta prof.dr.sc. M. Šimprage koje je Senat Sveučilišta donio na sjednici održanoj 14.7.2020.

Što se tiče suspenzije dekanice Filozofskog fakulteta prof.dr.sc. V. Vlahović-Štetić, kako je istaknuto u otvorenom pismu Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja članovima Senata, nipošto se prema odluci suda ne radi o činu zbog kojeg bi trebala biti donesena takva mjera predviđena za najteže slučajeve ozbiljnog i trajnog kršenja zakona i Statuta Sveučilišta, odnosno Fakulteta. Prema otvorenom pismu, Odluka rektora prof.dr.sc. D. Borasa o suspenziji je pravno sporna i u dijelu u kojem se za obnašatelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta imenuje prof.dr.sc. M. Šimpraga, s obzirom da je prof.dr.sc. M. Šimpraga izabran u znanstvenom području koje nije zastupljeno na Filozofskom fakultetu.

Neprihvatljivim smatramo i način na koji je Senat donio odluku o suspenziji. Već i sama Odluka koju je donio rektor Boras manipulira činjenicama iz Odluke Županijskog suda u Zagrebu i sadrži teške difamacije protiv dekanice Vlahović-Štetić. Sjednica Senata na kojoj je o odluci o suspenziji odlučivano održana je elektronskim putem, bez mogućnosti rasprave. Unatoč apelu nekih članova Senata da se ovako teška odluka ne donosi tim putem, predmet je ipak bio uvršten na dnevni red. Članovi Senata su svoje mišljenje samo mogli poslati e-mailom upućenim na administrativnu službu Rektorata ali bez mogućnosti da ta mišljenja prije glasanja vide i komentiraju i ostali članovi Senata. U maniri najgorih montiranih postupaka, to je pravo bilo uskraćeno i dekanici Vlahović-Štetić. Tim činom je učinjen dosad najkrupniji korak u instrumentalizaciji Senata i nametanju samovolje rektora i Uprave Sveučilišta.

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI