MOŽEMO! IMA PRIJEDLOG ZA SABOR I VLADU: Traže izvanrednu sjednicu, rješenja za pomoć i konsenzus oko smjera razvoja energetskog sektora

Foto: Damir Krajac/Cropix

Platforma Možemo! zatražila je u ponedjeljak izvanrednu sjednicu o upravljanju energentskim sektorom i energetskom krizom u Hrvatskom saboru.

Također, od Vlade traži rješenja za pomoć javnim ustanovama u nabavci i smanjivanju troškova kupovine energenata te mjere za pomoć gospodarstvu.

To podrazumijeva „aktiviranje svih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i svih kapaciteta HBOR-a za hitno lansiranje shema financiranja nabave toplinskih pumpi, solara i ulaganja u izolaciju za kućanstva, pri čemu tražio da se prioritiziraju oni u energetskom siromaštvu“.

“Na kraju tražimo i konsenzus oko smjera razvoja energetskog sektora: tržišna orijentacija pokazala se promašenom – imamo aktere na tržištu koji djeluju potpuno neregulirano, tvrtke s jednim zaposlenim i 20 tisuća temeljnog kapitala u treptaju oka zarade stotine milijuna kuna, privatne tvrtke, donedavni opskrbljivači plinom, otkazuju ugovore korisnicima jer im ih se više ne isplati opskrbljivati, a sav teret i rizik sada prelaze na javne opskrbljivače, hrpa javnog novca i novca građana prelila se u džepove tzv. investitora u obnovljive izvore energije…“, kazali su.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI