Može li Hrvatska preživjeti novi lockdown? Većinu privatnika takva odluka bi uništila

Foto: Cropix

Poduzetnik i investitor Saša Cvetović smatra kako Hrvatska kao država ima financijske snage da preživi još jedan lockdown, ali da bi se posljedice odrazile na budućnost.

“Država uvijek nađe način da se negdje zaduži i nešto preraspodjeli, ali pitanje je hoće li poduzetnici i građani imati snage to preživjeti. Nemaju svi, to je sigurno “, upozorava Cvetojević. Država kontrolira tijek novca i zato joj je, smatra sugovornik Slobodne Dalmacije, lakše. To je pokazalo, podsjeća, i iskustvo krizne 2008. godine, kao i prošlogodišnji lockdown. Država s javnim sektorom, ministarstvima, agencijama i uredima može izdržati sedam lockdowna. Većina nas u privatnom sektoru neće moći preživjeti novo zatvaranje. To će nas dotući”, procjenjuje Cvetojević.

Kako ističe makroekonomist prof.dr. Ljubo Jurčić smatra da nije pravo pitanje hoće li ekonomija preživjeti nego koliko će nakon toga pasti.

“Država ne može bankrotirati, iako nas posljednje vrijeme neki plaše i takvim scenarijem. Grčka i Argentina proživjele su i gora vremena nego što je ovo, pa te države i dalje postoje. Jedino što njihovi građani žive lošije. S druge stane, kada neka tvrtka bankrotira, nje više nema. U tome je krucijalna razlika”, ističe.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI