MOSTOV REFERENDUM UJEDINIO DESNICU? Mogu li uzdrmati vladajuće?

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

I prije prošlotjednog prosvjeda protiv covid-potvrda bilo je jasno da Mostovi saborski zastupnici ne podržavaju njihovo uvođenje, baš kao što zastupnici ove stranke mjesecima problematiziraju mjere i ulogu Nacionalnog stožera o priči oko suzbijanja pandemije. Nakon cijelog niza poruka iz sabornice, Most je sada na valu građanskog nezadovoljstva odlučio djelovati i otići korak dalje pa je iz njihovih redova stigla najava o pokretanju antistožeraške referendumske inicijative.

Najave je to koja je uslijedila svega par sati nakon što je prošlog jedna na snagu stupila odluka Nacionalnog stožera temeljem koje svi zaposlenici državnih, lokalnih i javnih službi na svoja radna mjesta ne mogu pristupiti bez negativnog testa na korona virus, ili pak bez covid-potvrde, koja članovima stranke Možemo i jest problematična. Problem u potvrdama vidi ipredsjednik Zoran Milanović, no ne i njegovi nekadašnji kolege iz SDP-a. Bez obzira na to, čini se kako bi Mostov referendum mogao biti nova prilika za ujedinjenje desnice s kojom su surađivali na predsjedničkim izborima pošto impotporu daju Hrvatski suverenisti i Domovinski pokret.

Po HDZ-u se pak priča kako se ovim referendumom Most priklonio Milanoviću s kojim u ovim kriznim vremenima ruši Stožer, dok se s druge strane iz Mosta može čuti kako HDz od narodnog bunta spašavaju SDP i Možemo, čije je članove Nino Raspudić nazvao HDZ-ovcima u starkama. Iako se već sada propitkuje ustavnost Mostova referenduma, oni su za sastavljanje pitanja konzultirali pravne stručnjake te smatraju kako oni zapravo ovime činom staju u obranu ustavnih vrijednosti. Detalje Mostove inicijative na konferenciji za tisak predstavila je Marija Selak Raspudić.

“Prvo je pitanje ustavotvorno i ono se odnosi na izmjenu članka 17, stavka 1 Ustava RH, gdje bi se dodala i epidemija odnosno pandemija kao trenutak u kojem se mogu ograničiti prava i slobode zajamčeni Ustavom, ali samo dvotrećinskom većinom u saboru. Drugo pitanje je zakonodavno, tražit ćemo odgovor na pitanje da se donesu izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, gdje se u članku 1 predlaže izmjena kod odluka o mjerama, ako se njima ograničavaju pojedine slobode i prava zajamčeni Ustavom, da se riječ ‘Stožer’ briše”, rekla je Selak Raspudić dodajući da će se u sklopu drugog referendumskog pitanja od građana tražiti da podrže da odredba u sklopu prijelaznih i završnih odredbi Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propiše da vlada u roku 30 dana mora ukinuti covid-potvrde.

S prikupljanjem potpisa Most kreće 4. prosinca, a u pravnim krugovima može se čuti kako njihovu inicijativu ne treba odbaciti. Nije nemoguće da ona prođe i na Ustavnom sudu, iako to u ovom času ne djeluje realno, no tu ipak treba uzeti dozu rezerve, jer je Ustavni sud do sada bio naklonjen djelovanju Stožera. Bez obzira na sve pravnici najveći značaj pridaju Mostovom pitanju za referendum, međutim, bez obzira na referendumsko pitanje jasno je kako Most ne bi trebao imati problema s prikupljanjem dovoljnog broja potpisa, jasno je to i iz broja okupljenih na prošlotjednom zagrebačkom prosvjedu, ali i iz sve većeg građanskog nezadovoljstva Stožerovim mjerama. Iako nade polažu u Ustavni sud u HDZ-u ipak nerado priznaju kako ni premijer Plenković nije posve ravnodušan prema inicijativi koju pokreće Most, koji s ovime ima veliku priliku vratiti se u političko sedlo i profilirati se kao jedna od najstabilnijih oporbenih stranaka u državi, piše Dnevno.hr.Facebook Comments

Loading...
DIJELI