Mostarski logoraši ogorčeni: Kolinda nije niti spomenula Hašku presudu!

dnevno.ba

“Zar ovaj postupak predsjednice nije dovoljna potvrda nastavka dugogodišnje neiskrene politike Franje Tuđmana prema BiH”, pitaju se u priopćenju

Povodom nedavne posjete Bosni i Hercegovini predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, oglasilo se Udruženje logoraša Mostar, ocijenjujući posjetu “potcjenjivačkom, ponižavajućom i uvredom za logoraše i sve žrtve zločina” kojima je u haškoj presudi “Prliću i ostalima” presuđeno.

Dajući prednost dijalogu kao jedinom mogućem načinu prevazilaženja svih nesporazuma, naša očekivanju su bila da je ovo jedinstvena prilika da se službena politika Hrvatske odredi prema presudi Međunarodnog suda u Haagu koja je izrečena za UZP i ratni zločin koji je učinjen za vrijeme HRHB. Ovim putem izražavamo duboroko razočarenje svih logoraša Mostara kao žrtava ovog zločina da predsjednica Hrvatske gospođa Grabar-Kitarović nije u službenom obraćanju ni spomenula hašku presudu”, navodi se u priopćenju logoraša.

Udruženje logoraša Mostar smatra da je ovakav postupak “krajnje potcjenjivački”, ponižavajući i predstavlja uvredu za sve logoraše i sve žrtve ovog zločina.

Zar ovaj postupak predsjednice nije dovoljna potvrda nastavka dugogodišnje neiskrene politike Franje Tuđmana prema BiH”, pitaju se dalje logoraši, naglašavajući kako Grabar-Kitarovć koja je prema Muniri Subašić tzv. ‘kraljica’ na usputnom zaustavljanju u Ahmićima ostavlja cvijeće spomen obilježje žrtvama ratnog zločina HVO-a uz prisustvo lokalnog imama.

Logoraši Mostara ukazuju i energično smo protiv bilo kakvih zloupotreba presude šestorki izrečene u Haagu, da se ista koristi kao ulog u političkim nagodbama za ovo ili ono. Na kraju obraćamo se javnosti s porukom da ovakvi postupci ne pridonose pomirenju među narodnima u BiH. Da se ne zaboravi – da se ne ponovi”, stoji u priopćenju koje potpisuje Safet Nožić, predsjednik Udruženja logoraša Mostar.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI