MOSTAR JE USTAŠE DEFINITIVNO PREKRIŽIO: Burna raspava i polemike dovele do micanja Francetića, Bobana i Mile Budaka!

Foto: Screenshot/yt

Na sjednici Gradskog vijeća Mostara izglasana je odluka koja je najavljiivala. Naime mostarske ulice nazvane po ustaškim ideolozima iz vremena Nezavisne države Hrvatske nakon 27 godina bit će preimenovane. Točnije riječ je šest ulica kojima je nazive dala ratna HDZ-ova vlast na čelu s Matom Bobanom i Brunom Stojićem.

S 25 glasova za i osam suzdržanih odlučeno je da se ulice Mile Budaka, Vokića i Lorkovića, Rafaela Bobana, Đure Spuževića, Jure Francetića te ulica Ive Tabornika preimenuju u ulice Alekse Šantića, Tina Ujevića, fra Ljudevita Laste, Ice Voljevice, Humsku i Ulicu Ciglana, prenosi N1.

Svemu je prethodila naravno i burna rasprava  i, s obzirom na to da su pojedini vijećnici imali prigovore na prijedlog komisije o novim nazivima ulica.

Konkretno, primjedbe su se odnosile na naziv ulice fra Ljudevita Laste koji je, kako su naveli, u jednom od svojih obraćanja koristio pozdrav Za dom spremni. Zabilježena je i primjedba na ime ulice koja će se zvati po Tinu Ujeviću, koji, kako su kazali, nema nikakve veze s Mostarom, ali ima s NDH, za čiju je državnu novinsku agenciju pisao tijekom cijelog Drugog svjetskog rata.

Podsjetimo, nazive po ustaškim čelnicima ove su ulice dobile po svršetku rata 1995. godine, a do ideje da ih se zamijeni došlo je tek nakon što su mostarske vlasti pozvane od međunarodne diplomacije na čelu s  Christianom Schmidtom​ da ove nazive ukinu. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI