‘Most mora pasti, ali ne samo u Metkoviću’! 

Ivo Cagalj/PIXSELL

Ovu glasovitu rečenicu izrekao je ovih dana Stipe Gabrić Jambo ispred hotela Narone u Metkoviću i time dao svima na znanje da će se on, kao nositelj HSS-ove liste  za svaki glas u Metkoviću, protiv Mosta, boriti kao Rambo

Da su lokalni izbori  sve bliže najbolje se ovih dana može osjetiti po povišenoj političkoj temperaturi u gradu Metkoviću, koji se nakon zadnjih izbora smatra neosvojivom  utvrdom Mosta. U tom živopisnom gradiću  na Neretvi vodi se nesmiljena bitka, ne samo za mjesto gradonačelnika nego i za prevlast u Gradskom vijeću između tri stranke – Mosta, HDZ-a i HSS-a na čijem se čelu nalazi bivši gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo koji je ovih dana, na tamošnjoj  špici u Sportskoj ulici dobio još jedan nadimak-metkovski Rambo. I premda su Most i HDZ  u Vladi partneri  u Metkoviću su ljuti neprijatelji. Toliko ljuti da mnogi strahuju kako bi njihova žestoka izborna bitka na jugu Hrvatske, u neku ruku mogla poljuljati i koalicijske odnose na nacionalnoj razini. No, o tome uopće ne razmišljaju glavni protagonisti izborne utrke u Metkoviću pa tako HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Dalibor Milan, inače sudski savjetnik u metkovskoj službi Općinskog suda Dubrovnik, oštro opaljuje po Mostu:’Most za Metković nije ništa učinio u protekle četiri godine, jer im je Metković poslužio samo kao odskočna daska za Zagreb’, rezolutan je Dalibor Milan, za kojeg mnogi tvrde da ima velike izglede pobjediti u utrci za gradonačelnika Metkovića u svibnju ove godine. Daliboru Milanu veliki vjetar u leđa daju i čelnici HDZ-a iz Zagreba pa tako HDZ-ov potpredsjednik Hrvatskog sabora i jedan od najbližih suradnika predsjednika stranke i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Gordan Jandroković. “Očekujemo pobjedu Hrvatske demokratske zajednice u Metkoviću’, rezolutan je Jandroković. Inače, znakovito je da su u medije, najvjerojatnije Mostovci, odmah nakon što se pročulo da će HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Metkovića biti Dalibor Milan pustili inforamciju kako je on i pjevač u skupini Narona, koja često nastupa na svadbama u Metkoviću i okolini.

Most između HDZ-a i Jamba

Također su spominjali i rep koji Dalibor Milan vuče za sobom,  jer je prije desetak godina, kako tvrde, na vrlo neobičan način zaposlen u dubrovačkom sudu. Naime tadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, nije uvažila rezultate natječaja za prijem dva vježbenika – diplomirana pravnika na ovaj sud, već je prekrojila listu i uz kandidatkinju koja je imala najveći broj bodova primila upravo Dalibora Milana, koji je imao najmanje bodova od svih dvanaest prijavljenih.Inače Dalibor Milan bio član užeg vodstva metkovskog ogranka stranke Demokratski centar (DC).No, u HDZ-u ali i široj javnosti u Metkoviću su uvjereni da je njihov kandidat Dalibor Milan najbolji izbor, te da mu sve to oko zaposlenja u dubrovačkom sudu podmeću njegovi jalni konkurenti i protukandidati iz Mosta. Njih je, tvrde oni, strah od gubitka izbora pa se ne libe raznim medijskim smicalicama umanjiti izgled našeg kandidata. I predsjednik dubrovačko-neretvanskog HDZ-a Branko Bačić, smatra da HDZ u liku Dalibora Milana ima dobrog kandidata za metkovskog gradonačelnika te je uvjeren u njegovu pobjedu.’Pobijedili smo u Metkoviću na posljednjih nekoliko nacionalnih izbora, najjača smo stranka i imamo dobrog kandidata. U samom gradu jedno vrijeme smo povlačili loše poteze zbog kojih smo kažnjeni, ali sada smo se stabilizirali’, kazao je Bačić za medije. Ipak rezultati lokalnih izbora u Metkoviću s najvećom pozornošću će se iščekivati u taboru Mosta, jer je Metković jedna od najvažnijih utvrda Mosta i baza njegova predsjednika Bože Petrova koji je donedavno i obnašao funkciju gradonačelnika. Od izbora za predsjednika Sabora taj posao obavlja njegova dotadašnja zamjenica Katarina Ujdur, koja je ujedno i Mostova kandidatkinja na izborima u svibnju. Njoj neće biti lako tući se na dvije fronte, na jednoj s HDZ-ovim kandidatom Daliborom Milanom i na drugoj s neustrašivim osvetnika Stipom Gabrićem Jambom, koji je ovih dana, ispred hotela Narone u Metkoviću izjavio:’Most mora pasti, ali ne samo u Metkoviću’!

Izgubi li Most u Metkoviću, to je njihov početak kraja 

Time je Jambo kao nositelj liste HSS-a dao svima na znanje da će se za svaki glas u Metkoviću boriti protiv Mosta baš kao filmski junak Rambo. A da je i predsjedniku HSS-a Krešimiru Beljaku iznimno stalo do dobrog rezultata njegove stranke i Jamba osobno u Metkoviću govori i podatak da je prije mjesec dana on krenuo u kampanju za lokalne izbore baš s juga Hrvatske te istaknuo da je cilj HSS-a da nakon ovih izbora bude treća politička opcija u Hrvatskoj. Time je Beljak jasno dao do znanja da mu  je u samom Metkoviću prioritet  rušenje Mosta pa se u tom kontekstu već naveliko spekulira da će se HSS prikoliniti HDZ-u u Gradskom vijeću, te će  stati iza HDZ-ovog kandidata Dalibora Milana. Analitičari procjenjuju da bez Jamba i HSS-a se neće moći oformiti većina u Gradskom vijeću. U tom kontekstu Jambo ovih dana ispred hotela Narona u Metkoviću, tvrde insajderi, u svome stilu žestoko kritizira svoje ‘najveće smrtne političke neprijatelje’ iz Mosta,Božu Petrova i Nikolu Grmoju ali i ostale tvrdeći  da će o njima pravu istinu reći oni koji su otišli iz Mosta, među kojima i Ivan Lovrinović i Jozo Martinović. ‘Ja sam ‘kriminalac’ kojeg napadaju Petrov i Grmoja a nek oni demantiraju da njih ne financiraju ‘poštenjačine’ Dragan Miočić, koji je preveslao koga god je stigao i Ivica Volarević Buć koji je počistio metkovski Razvitak’, govori Jambo. A tu je i barba Luka. Oko Mosta će u narednom periodu isplivati još dosta mulja, tvrdi Jambo.



Spominje i brojne dokumente koje posjeduje ne samo o navodnim financijerima Mosta nego i drugim ‘uglednicima’ iz Metkovića bliskim družini Bože Petrova, koje je voljan proslijediti nadležnim institucijama. Dakle, izborna bitka na Neretvi već se vodi nesmiljenom žestinom. Most bi, nesumnjivo gubitkom izbora u svojoj utvrdi Metkoviću znatno poljuljao i svoju poziciju na nacionalnoj razini, dok bi dobar Jambin rezultat HSS-u trasirao put da ta stranka  postane treća politička opcija u zemlji. A što se pak vladajućeg HDZ-a tiče njihova pobjeda u Metkoviću dobro bi uzdrmala temelje Mosta i na nacionalnoj razini.Tako politički analitičar Tihomir Cipke smatra da HDZ-u i odgovara uzdrmati temelje Mosta.”Vide da, ako pobijede u Metkoviću, da će dovesti u pitanje cijeli Most i da bi onda eventualno kasnije mogli u nekim parlamantarnih izborima komotnije vladati bez Mosta. Ako Most izgubi u svojim bazama – onda je to početak kraja”, smatra Cipek. To smatraju i mnogi drugi, ne samo u Metkoviću nego na hrvatskoj političkoj sceni općenito. Stoga Mostu neće biti ni malo lako braniti pobjedu s prošlih lokalnih izbora kada protiv sebe ima konsolidirani i jaki HDZ i resapektabilni HSS predvođen goropadnim Stipom Gabrićem Rambom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI