MOSKVA NEGIRA POKOLJ U BUČI: Tvrde da su građani slobodno šetali gradom, Ukrajince optužili da su lažirali fotografije

Foto: Hina/ EPA/ALISA YAKUBOVYCH

Rusko ministarstvo obrane izjavilo je kako su fotografije i snimke iz Buče u predgrađu Kijeva “izrežirani događaj”.

“Sve fotografije i video materijali koje je objavio režim u Kijevu, a koji navodno svjedoče o nekakvim ‘zločinima’ ruskih vojnika u gradu Buča u regiji Kijeva, predstavljaju još jednu provokaciju”, stoji u priopćenju ministarstva, a prenosi RIA novosti.

“Štoviše, 31. ožujka gradonačelnik grada Buče, Anatolij Fedoruk, u svojoj je video poruci potvrdio da u gradu nema ruskih vojnika, ali nije spomenuo nijednog stanovnika ubijenog na ulici i vezanih ruku. Stoga ne iznenađuje što su se svi tzv. ‘dokazi zločina’ u Buči pojavili tek četvrtog dana, kada su u grad stigli pripadnici Službe sigurnosti Ukrajine i predstavnici ukrajinske televizije”, također se navodi u priopćenju.

Iz ministarstva ističu i da posebno zabrinjava što se sva tijela ljudi čije je snimke objavio kijevski režim, nakon najmanje četiri dana nisu ukočila, na njima nema karakterističnih mrtvačkih pjega, a na ranama imaju nezgrušanu krv.

“Sve vrijeme dok je grad bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga, a i kasnije sve do danas, u Buči su se mještani slobodno kretali gradom i koristili mobilnu komunikaciju”, kažu iz ministarstva.“Istovremeno su ukrajinske trupe danonoćno granatirale južne periferije grada, uključujući i stambena naselja, iz topničkog oružja velikog kalibra, tenkova i višecijevnih raketnih bacača”, dodaju.

“Pokolj u Buči bio je svjesno počinjen. Rusi žele ubiti onoliko Ukrajinaca koliko mogu. Moramo ih zaustaviti i izbaciti. Zahtijevam nove razorne sankcije skupine G7. ODMAH”, napisao je na Twitteru ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI