MORH NASTAVIO OBRAČUN S HRANJOM! Objavili dopis i dokumente koji će izazvati nove prijepore

Foto: MORH/ T. Brandt

Nova runda sukoba na liniji predsjednik Republike – ministar obrane otvorena je oko isplate dnevnica vojnicima koji daju potporu predsjedniku Republike. Riječ je o vojnicima koji u pratnji predsjednika polažu vijence i obavljaju druge slične zadaće. Kao što su nedavno to učinili na Spomen domu Ovčara.

Predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić i predsjednikov savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić optužili su ministra obrane Marija Banožića da “zlostavlja vojnike koji uredno i časno obavljaju svoj posao. Konkretno, ljude koji su postrojeni u Vukovaru ili su nosili vijence u Škabrnji i nisu im plaćene dnevnice isključivo odlukom ministra obrane”.

U Ministarstvu obrane pojašnjavali su kako je takva odluka donijeta kako bi Ured predsjednika angažman vojske za potrebe predsjednika tražio od Kabineta ministra, a ne načelnika Glavnog stožera i kako bi Ministarstvo obrane imalo uvid u trošenje financijskih sredstava za tu namjenu. U Uredu predsjednika tu su odluku odmah proglasili protuzakonitom tvrdeći kako ministar obrane želi određivati vrhovnom zapovjedniku gdje će ići i koja će se sredstva koristiti, piše Jutarnji list.

U prepisku uključio se i načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj koji je 12. studenog napisao dopis ministru obrane u kojem ga optužuje da odluku “dijelom doživljavam kao nastavak dosadašnjeg postupanja koje ima sve elemente strateškog zlostavljanja mene osobno kao čovjeka i vojnika, a što je počelo traženjem moje ostavke i nastavilo se brojnim javnim prozivanjima i priopćenjima na službenim stranicama MORH-a s nizom grubih neistina:

Hranj u dopisu napominje kako je on prema zakonu odgovoran za provedbu zapovijedi i naredbi predsjednika Republike te odluka ministra obrane te ministru predlaže da svoju odluku revidira ili je stavi van snage.



Kao dokaz da ministar obrane želi određivati gdje i kada predsjednik Republike može ići u Uredu predsjednika navode slučaj od 14. studenog kada je za aktivnost predsjednika na Šolti angažirano 13 vojnika. Svi vojnici svoje troškove sami su platili jer im MORH nije odobrio dnevnice, tvrdi se u Uredu predsjednika.

Iz MORH-a se pak saznaje  kako je bilo riječ o angažmanu broda Ratne mornarice za prijevoz predsjednika Republike iz Splita za Šoltu. Tvrdi se da od načelnika Glavnog stožera u Kabinet ministra nije došao zahtjev za angažmanom broda već njegova zapovijed o odobrenju za angažman broda. Ministar mu je potom odgovorio da nema zakonskog uporišta za takav angažman.

12. studenog ministar obrane obavještava načelnika Glavnog stožera da je svojom zapovijedi za angažmanom snaga za potporu Uredu predsjednika ponovno teško prekršio Zakon o obrani te da je njegovo postupanje po zahtjevu Ureda predsjednika Republike nezakonito.

Odgovor MORH-a na Zapovijed načelnika OSRH

 

Ministar načelnika nadalje upozorava kako je Zakonom o obrani jasno propisano da je Glavni stožer združeno tijelo Oružanih snaga ustrojeno u okviru Ministarstva obrane i obavlja poslove u okviru Ministarstva obrane sukladno Zakonu o obrani. Na kraju ministar obrane načelnika Glavnog stožera optužuje da je svjesno prekršio odredbe Zakona o obrani. Potom je ministar obrane donio odluku kako zahtjev nema zakonsku podlogu angažmana broda za potrebe predsjednika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI