MOMAK KOJEG NAZIVAJU BUDUĆIM PREMIJEROM HRVATSKE! Plenkovićev mladi lav nove generacije silovito napreduje: Poduzeo je sve važne korake za probitak

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Da mladim ljudima u našoj zemlji bez stranačke iskaznice nije lako ostvariti zapaženije uspjehe i rezultate, odavno nije nepoznanica. Već smo na to do te mjere oguglali da su takve pojave postale dio naše svakodnevice, u kojoj smo se, uz ostalo, pomirili i s time da hrvatska mladost po svoje uspješne priče uglavnom mora otići u inozemstvo, gdje ih neće pitati za stranačku iskaznicu, nego za životopis i znanje.

Priča o uspjehu sa stranačkom iskaznicom HDZ-a prati i mladog te relativno nepoznatog Alena Šukuricu koji je nedavno izabran za hrvatskog izaslanika za mlade pri organizaciji Ujedinjenih naroda, a za što je još ljetos Središnji državni ured za demografiju i mlade objavio javni poziv za prijavu kandidata.

Cilj tog poziva je da se aktivni i perspektivni mladi građani Hrvatske uključe u rad Opće skupštine UN-a, za što je na koncu izabran Šukurica, čije je imenovanje 24. listopada potpisala državna tajnica Željka Josić koja je, usput budi rečeno, njegova stranačka kolegica.

Svestrani mladić

Inače je prema podacima iz službene biografije mladi Šukurica rođen 1996., a iako vrlo mlad, ovaj je dečko na vrijeme shvatio kako se ključ za uspjeh krije u politici, u kojoj se snašao kao riba u vodi. Tako je Šukurica predsjednik ogranka HDZ-a Gajnice, ujedno je riječ i o mladom pravniku, studentu četvrte godine Pravnog fakulteta, koji je uz to aktivan član svoje stranke, ali i član Područnog odbora Mladeži HDZ-a Podsused Vrapče te član Gradskog odbora. Tu je i predsjednička funkcija u Odboru za politike mladih Mladeži HDZ-a grada Zagreba, čime se vladajuća stranka hvali i na svojim službenim internetskim stranicama na kojima je moguće pronaći i fotografiju mladog Šukurice koji pozira ispred središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma.

Mladić koji će Hrvatsku predstavljati pri UN-u prilično je svestran pa tako, uz funkcije u stranci, u njegovu životopisu stoji i funkcija predsjednika Europske udruge studenata prava u Zagrebu, s tim da je on ovdje glavni tajnik na nacionalnoj razini.



Bio je u prošlom mandatu i na funkciji izaslanika mladih u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe u Strasbourgu, obnašao je i funkciju predsjednika Studenskog zbora Pravnog fakulteta u Zagrebu, na kojem je i demonstrator na katedrama za strane jezike i europsko javno pravo. Sve to Šukurica je okrunio i Dekanovom nagradom, no unatoč tomu, s obzirom na godište, moglo bi se reći da mu se studij prava ipak oduljio, ali što se može, uz toliko funkcija, dobro da ikako i stigne studirati. Stigne Šukurica biti i u ELSA-i – European Law Students Association, odnosno studentskoj udruzi koju mnogi nazivaju utvrdom za mlade nade HDZ-a. Njome je, naime, u studentskim danima predsjedao aktualni premijer Andrej Plenković, zbog čega mnogi Šukuricu nazivaju budućim premijerom.

 

Baš poput Plenkovića, i on je svoju karijeru počeo graditi na inozemnom tržištu. Inače se ELSA smatra najvećom svjetskom neovisnom, neprofitnom i nepolitičkom udrugom studenata prava i mladih pravnika, čiji su temelji udareni davne 1981. godine u Beču. Udruga danas ima podružnice u 43 europske države te više od 60 tisuća članova na više od 400 fakulteta, s tim da su alumni te udruge brojni uspješni dužnosnici među kojima je i premijer Plenković.

Predsjednik Vlade bi sa Šukuricom mogao biti upoznat, ako ništa drugo, onda zbog toga što se ovaj mladić na svojim društvenim mrežama pohvalio fotografijama s Plenkovićem kad je on nastupao kao govornik na ELSA-inim skupovima dok je Šukurica vodio hrvatsku podružnicu te udruge. Zgodno je napomenuti i to da je Plenković predsjedao tom udrugom onda kada je na poziciji njezina potpredsjednika sjedio nedavno privedeni odvjetnik Josip Šurjak koji je posrnuo zbog afere INA.

Nova generacija

Sve u svemu, primjer mladog Šukurice pokazuje da mladi i u Hrvatskoj mogu uspjeti kada i ako se u pravo vrijeme nađu na pravome mjestu i u pravoj stranci kojom trenutno rukovodi premijer Plenković. On ionako godinama najavljuje pomlađivanje HDZ-a koje, doduše, formalno nije proveo, no zato neformalno mladi HDZ-ovci u njegovu mandatu nižu uspjehe i dižu svoje karijere na međunarodnu razinu nazivajući se Plenkovićevim mladim lavovima.

Za Šukuricu bi se ipak moglo reći da je on Plenkovićev mladi lav nove generacije koji se dosad nije pretjerano medijski eksponirao. Oni koji su se u medije uspjeli ugurati danas obnašaju neke utjecajnije dužnosti pa je tako Plenkovićev mladi lav Karlo Ressler danas HDZ-ov europarlamentarac, njegova kolegica Tena Mišetić posao je pronašla u Europskoj komisiji, dok je Marko Milić ovdje u Hrvatskoj na glasu kao desna ruka premijera Plenkovića jer obnaša dužnost glasnogovornika Vlade te se time izlaže udarima medija u svim kriznim situacijama koje potresaju Plenkovićevu vladu, a kojih je u posljednje vrijeme bilo podosta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI