MOLDAVIJA BI MOGLA BITI IDUĆA META? Postoji zabrinutost oko domaćina summita EPG-a, o svemu će raspraviti šefovi država i vlada

Foto: Guliver/Eibner-Pressefoto/Roger Buerke

Drugi summit Europske političke zajednice održat će se u Moldaviji, a sudjelovat će i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Razgovarat će o strategijama i političkim problemima. Raspravit će i o pomoći Ukrajini.

Jedna od glavnih tema o kojima će pričati 47 šefova država i vlada bit će i stabilnost domaćina Moldavije.

Deutsche Welle dodaje kako postoji zabrinutost da bi Moldavija mogla postati sljedeća meta ruske agresije ako Ukrajina izgubi ovaj sukob. Pridnjestrovlje, dio Moldavije koji je lojalan Rusiji, proglasio je neovisnost prije 30 godina i od tada je pod kontrolom tzv. ruskih “mirovnih trupa”. Iako se sukob u toj regiji smatra zamrznutim, Europska unija je pristala dati Moldaviji, zajedno s Ukrajinom, status kandidata za članstvo, iako to članstvo može uslijediti tek u budućnosti.

Inče, u listopadu prošle godine bio je osnivački summit u Pragu. Njemački kancelar Olaf Scholz je na sastanku Vijeća Europe na Islandu u svibnju pohvalio EPZ kao uspješan forum jer tu šefovi država i vlada mogu razgovarati jedni s drugima bez pritiska da se formalne odluke stave na papir. I francuski predsjednik Emmanuel Macron pun je optimizma i patetike.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI