MOĆNA I AMBICIOZNA! Plenković mora obuzdati novog ministra, ali i njegovu suprugu: O njihovoj imovini Hrvati bez ikakvog zaleđa mogu samo sanjati

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Iznenadni odlazak ministra financija Zdravka Marića koji se zapravo tjednima pripremao zatekao je hrvatske građane koji posljednjih dana analiziraju razloge zbog kojih je jedan od ponajboljih ministara iz Vlade premijera Andreja Plenkovića uoči teške jeseni i velike krize odlučio napustiti vladajući brod. Neuvjerljivi argumenti HDZ-ovih zastupnika i Marićevih kolega u sjenu su bacili Marićeva nasljednika Marka Primorca, nestranačkog ministra financija koji je već izazvao lavinu reakcija među članovima HDZ-a koji su nezadovoljni time što Plenković u svojoj vladi pokušava provesti proces ‘dehadezeizacije’, što mu se sve glasnije zamjera.

Zamjerki zasad na ministra Primorca nema, Plenković ga je, kako to obično biva, predstavio kao još jednog mladog lava i velikog stručnjaka, s kojim se, doduše, predsjednik Vlade upoznao tek prije nekoliko tjedana. Iako se po kuloarima spekuliralo da je Plenkovića s Primorcem spojio njegov savjetnik Mate Granić, upućeni tvrde kako to baš i nije točno, preporuke za Primorca predsjedniku Vlade navodno je dao bivši ministar gospodarstva i energetike Tomislav Ćorić koji je sa svojim kolegom sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta prijateljski povezan. Kako Ćorić, koji je nedavno nagrađen pozicijom viceguvernera, još uživa veliko Plenkovićevo povjerenje, tako je Plenković prigrlio Primorca kao rješenje za Ministarstvo financija jer u premijerovu timu uistinu vlada mišljenje kako u HDZ-u nedostaje kadrova koji bi mogli povesti ovaj složeni resor.

Takav stav koji njeguje Plenković jedan je od izvora problema unutar stranke, međutim, oni koji s premijerom privatno ispijaju kave kažu da je on pokušavao stranku mijenjati iznutra, no kako je pritom naišao na opstrukcije, tako se odlučio, barem zasad, svoju vladu skrojiti po vlastitim preferencijama, instalirajući na značajne pozicije mlade ljude koji za sobom ne vuku nikakve repove ni afere, što možda i jest pohvalno, ali je s druge strane možda i problematično jer je pitanje kako će Primorac u tandemu sa svojim kolegom Davorom Filipovićem dočekati krizno razdoblje koje nam predstoji s obzirom na to da ni jedan ni drugi izvan sveučilišnih krugova nemaju nekog iskustva u realnom sektoru.

Veze i poznanstva

Primorac je, kao što je poznato iz njegove službene biografije, izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je mogao surađivati i s Filipovićem. Sigurno je da je novi ministar surađivao s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, i to kao njezin savjetnik za gospodarstvo, što je posebno zanimljivo jer je Grabar-Kitarović nerijetko kritizirala Vladu premijera Plenkovića baš zbog problema na području gospodarstva. Inače se Primorac bavi izučavanjem javnih financija, lokalnim financijama, poreznim sustavom i upravljanjem javnim dugom, iza njega je nekoliko stručnih udžbenika, ali i angažman u Upravnom vijeću Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, bio je i zamjenik predsjednika NO-a Hrvatske elektroprivrede te je ujedno i zamjenik predsjednika Revizijskog odbora Hrvatske lutrije, zamjenik predsjednika NO-a Hrvatske radiotelevizije, ali i predsjednik Revizorskog odbora te vanjski član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskog sabora.



Iz svega onoga što se niže u Primorčevoj biografiji malo je vjerojatno da Plenković doista ranije nije bio upoznat s njime, osim toga, poznavatelji metodologije po kojoj funkcionira napredak u HDZ-u već postavljaju pitanje tko točno stoji iza ovoga mladića da je tako brzo dogurao do ovako značajnih pozicija. Dio HDZ-ovaca uvjeren je kako nije nemoguće da je Primorca pogurao bivši ministar Nikica Valentić, kojega je naslijedio u Uredu predsjednice nakon što se on iz zdravstvenih razloga odlučio povući s pozicije njezina savjetnika za gospodarstvo. Dogurao je Primorac prije svih i do cjepiva protiv covida-19, i to preko reda sa suprugom Iskrom.

Nije ih briga

Ovaj se bračni par cijepio preko reda iako su bili dovoljno mladi i zdravi te nisu spadali u primarne skupine za tadašnje skromne doze cjepiva koje su u Hrvatsku stigle, pa stoga kritičari ministra koji još nije ni počeo s radom govore kako i to ponešto govori o njemu, njegovu usponu i karakteru. Oni koji obitelj Primorac poznaju kažu kako je šefica u toj obitelji supruga Iskra, koju prijatelji opisuju kao iznimno ambicioznu ženu koja je ujedno članica HDZ-a, što neki smatraju odskočnom daskom za strelovit uspjeh ove obitelji jer je supruga Primorac u dva mandata ravnateljica REGOS-a te predsjednica Upravnog vijeća KBC-a Zagreb. Njezina karijera usko je vezana uz vladajuću stranku, ali i uz samog premijera Plenkovića, baš kao što je imovina koju supružnici Primorac posjeduju vezana uz pozicije na kojima su se nalazili posljednjih godina, a o kojima dobar dio mladih Hrvata bez ikakvog zaleđa može samo sanjati.

Supruga Iskra Primorac, koja se djevojački prezivala Mihalić, u svojoj imovinskoj kartici uz ostalo je prijavila obrt Economica i tvrtku Economica Consulting koji posluju u zagrebačkoj Maksimirskoj ulici, dok je ministar financija prijavljen u obiteljskoj kući svojih roditelja u Odri koja ne odudara previše od ostalih nekretnina u njihovu susjedstvu. Tvrtka koja je osnovana u ožujku prošle godine već u prvoj godini uspjela je poslovati s dobiti od gotovo pola milijuna kuna, koliko su iznosili i njezini prihodi, dok su rashodi iznosili nešto više od 150 tisuća kuna. Tvrtku novog ministra angažirala je i ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak, i to već u prvoj godini poslovanja, što bi moglo pobuditi sumnje u pogodovanje, no treba napomenuti kako su Primorčevi povezani s još nekoliko tvrtki, točnije s tvrtkama Primorac i partneri, Borut d.o.o., Centrom za inkluzivne aktivnosti Zagreb, te s Economica obrtom za poslovne usluge i Economica Consultingom.

Razgranati poslovi

Tvrtka Primorac i partneri ujedno je računovodstveni ured koji vode ministrovi roditelji Jasminka i Zdravko Primorac. Tvrtka Borut u vlasništvu je Boruta Mihalića, brata Iskre Primorac, koji je također široj javnosti poznat i kao modni kritičar koji je svojedobno bio sudionik popularnog RTL-ova showa “Shopping kraljica”. Preko te tvrtke brat ministrove supruge vlasnik je nekoliko parfumerija diljem zemlje koje posluju pod imenom Top parfumerija, a u kojima se prodaju parfemi u vrijednosti od oko tisuću eura. Skupocjeni parfemi, osim na web-shopu, nude se i u parfumerijama koje posluju u središtu Zagreba, odnosno u Tomićevoj ulici, a poslovnice postoje i u Rovinju te u Splitu. Zanimljivo je kako ovaj biznis ministrova šogora financijski podupire državna agencija Hamag Bicro.

Oni koji Primorca poznaju tvrde da će, sve i da nije, vrlo brzo postati Plenkovićev kadar, opisuju ga kao korektnog profesora, no strahuju od toga da biti profesor, odnosno predavati teoriju i u realnosti se susretati s ozbiljnim, stvarnim problemima nije isto, što dakako ne mora biti točno. Prema tezama onih koji Primorca poznaju, ono što bi moglo biti točno jest to da novi ministar financija nije pretjerano socijalno osjetljiv tip, a s obzirom na krizu koja nam predstoji, to bi za predsjednika Vlade mogao biti dvosjekli mač. S jedne strane, državi su na svim razinama potrebni rezovi i uštede, no s druge strane, narod nije kriv za stanje u kojem se država našla pa bi bilo kakvi nameti i mjere štednje koje bi se eventualno odvijale preko leđa građana mogli izazvati prosvjede i socijalne nemire, što Plenkoviću sigurno nije u cilju. Moguće je da je baš zato kako bi pod kontrolom držao mlade ministre na poziciju potpredsjednika Vlade imenovao ministra prometa Olega Butkovića koji je tim imenovanjem postao nadređen Filipoviću i Primorcu.

Sukob interesa

Osim što će Plenković i Butković morati voditi računa o mjerama koje predlaže novi ministar financija, upućeni smatraju kako će Plenković morati paziti da se Primorac poput svojih prethodnika ne nađe u sukobu interesa, a jednako tako trebat će pod kontrolom držati ambicije i poslove njegove supruge Iskre koja je od 2017. na čelu Središnjeg registra osiguranika, odnosno državnog ureda koji je mimo natječaja 2019. naručio izradu strategije za mirovinsko opismenjavanje vrijednu 185.000 kuna, koju su kupili od Instituta za financijsku pismenost i odgovornu potrošnju postupkom jednostavne nabave, što možda ne bi bilo neobično da taj isti institut u trenutku narudžbe nije imao ni jednoga zaposlenika. Indikativno je i to što je Institut osnovan malo prije sklapanja ugovora, a račun u banci otvorili su mjesec dana prije nego što su potpisali ugovor sa službom na čijem je čelu Primorac.

Usput budi rečeno, Institutom upravlja Dajana Barbić, prijateljica novog ministra Primorca, kojoj je posao sa službom njegove supruge ujedno najveći prihod koji je njezin Institut ostvario. Barbić je izvanredna profesorica na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, na kojem je diplomirala godinu dana nakon Primorca, njih dvoje skupa predaju na fakultetu na kojem su se školovali pa bi stoga ova dodjela mogla biti problematična. Problematično bi za Plenkovića moglo biti to što Primorac ne spada u skupinu mladih ljudi za kojima se ne vuku nikakve afere, već sada, što zbog cijepljenja preko reda, što zbog pozamašne imovine, Primorac je privukao pozornost medija, može se očekivati da će se svaki njegov korak i svaki njegov potez detaljno analizirati i propitivati, pa će samim time i Primorac i Plenković dugoročno morati biti na oprezu, što ne mora biti loše, loše je to što je pred nama složeno razdoblje, inflacija i recesija koje naznačuju veliku krizu u kojoj će se građani morati odreći podosta toga, pa bi i zato oči javnosti mogle biti uperene u novog ministra od kojeg se očekuju brza, konkretna i učinkovita rješenja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI