MLAĐI MAMIĆ SE SIGURNO ZADOVOLJNO SMJEŠKA! BiH i službeno potvrdila: Neće izručiti Zorana Mamića Hrvatskoj

Foto: Damir Krajač/Cropix

Sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da nisu ispunjeni uvjeti (pretpostavke) iz Ugovora o izručenju zaključenog između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske za izručenje potraživanog Zorana Mamića u Republiku Hrvatsku.

Prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, ministar pravde BiH u ovakvoj situaciji može samo potvrditi rješenje Suda BiH kojim se molba zamoljene države odbija.

Odgovor je to koji je Jutarnji list dobio od Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine na upit je li tamošnji ministar pravosuđa Josip Grubeša donio odluku o slučaju izručenja Zorana Mamića Hrvatskoj na zahtjev našeg Ministarstva pravosuđa i uprave.

Iz BiH su odgovorili  kako “ministar može samo potvrditi rješenje Suda BiH”, ali ne i da ga je već potvrdio, a onda i poslao takvo rješenje svom hrvatskom kolegi, ministru Ivanu Malenici.

U odgovoru Ministarstva pravde BiH još se navodi da Zakonom nije utvrđen rok za donošenje rješenja.Iz ovoga je, međutim, potpuno jasno da Bosna i Hercegovina neće izručiti Zorana Mamića. No nejasno je zašto Ministarstvo pravde BiH o tome još uvijek nije službeno izvijestilo hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i uprave, odnosno poslalo im službenu odluku.

Sud BiH još je 13. srpnja ove godine dostavio svoju odluku Ministarstvu pravde. Dok odluka BiH o odbijanju izručenja Zorana Mamića ne dođe službeno u Hrvatsku, našim su pravosudnim tijelima praktički vezane ruke u provedbi kaznenih postupaka koji su protiv mlađeg Mamića u Hrvatskoj još uvijek na snazi.

Hrvatska je, valja podsjetiti, izručenje Zorana Mamića zatražila po više osnova. Jedan je zahtjev zbog izdržavanja kazne zatvora od četiri godine i osam mjeseci, koja mu je dosuđena pravomoćnim rješenjem Vrhovnog suda, odnosno potvrdom dijela odlučujuće prvostupanjske presude Županijskog suda u Osijeku iz 2018. godine, drugi se odnosi na ponavljanje sudskog postupka za ukinuti dio iste te presude suda u Osijeku.

Tu je i zahtjev za izručenje zbog istrage o podmićivanju trojice osječkih sudaca kojom je obuhvaćen i Zoran Mamić, te u konačnici i zahtjev za izručenje zbog nastavka kaznenog postupka pred Županijskim sudom u Osijeku u tzv. drugoj optužnici protiv Zdravka i Zorana Mamića i još petorice okrivljenih za nezakonito izvlačenje 144 milijuna kuna iz Dinama, odnosno nanošenje štete klubu od 200 milijuna kuna kroz fiktivne fakture.

U tom je kaznenom postupku održana tek jedna rasprava, i to prije godinu i pol, 3. ožujka 2021. godine, kada je pročitana optužnica, i to nakon što je sedam puta početak suđenja odgađan. U tom se kaznenom postupku također odbjeglom Zdravku Mamiću sudi u odsutnosti.

Da bi se i Zoranu Mamiću počelo suditi u odsutnosti, USKOK čeka rješenje o odbijanju izručenja iz BiH koje i dalje ne stiže.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI