MLADI JASTREB SMATRA DA ‘NE ŽIVIMO ONU HRVATSKU KOJU SMO ŽELJELI’: ‘Vukovar je temelj moderne hrvatske države’

Patrik Macek/PIXSELL

Što Vukovar znači danas za Hrvatsku za N1 govorio je Branko Borković, Mladi jastreb, posljednji zapovjednik obrane Vukovara.

“Predaja grada nije nikad započela, 18.11. su započeli pregovori između povjerenika Vlade i srpske strane oko evakuacije ranjenika. To se nije dogodilo jer su Šljivančanin i ekipa nasilno, mimo protokola koji su dogovoreni, upali u bolnicu i uslijedilo je izdvajanje ranjenika koje su likvidirali na Ovčari. Slično se dogodilo i u Borovu naselju s ljudima koji su se sklonili u prostor tvornice Borovo”, rekao je Borković prisjećajući se najtežih ratnih dana u Vukovaru.

Dodao je kako je tamo “kleknula posljednja komunistička vojska u Europi koja se upregla u kola fašističkog režima Slobodana Miloševića”.


“Mi nismo bili međunarodno priznati, nismo postojali i nismo bili željeni, bili smo blokirani po pitanju bilo kakvog naoružanja i opremanja. Oružje smo uzeli iz vojarni, ono što smo oteli u borbama i nešto što smo ranije prošvercali da bi se mogli naoružati. Žrtve su bile strašne”, istaknuo je Mladi jastreb.

Unatoč svemu, naša vojska uspjela se suprotstaviti sili s druge strane.O tome je Borković rekao kako su se suprotstavili “s onim što su imali, a bilo je bitno da su u prvoj fazi pokazali da i oni mogu ginuti od ono malo što su naši imali”.

“To je izazvalo paniku i oni su počeli silom gurati vojnike. Oni su imali puno vojnika JNA koji su bili iz različitih dijelova bivše Jugoslavije. To je dio zločina koji nije procesuiran, koliko su te djece iskoristili da bi ih i tako ubijali. Bez obzira na silu tehnike, zbog tog bitnog ljudskog faktora nisu mogli na Hrvatsku”, naglasio je posljednji zapovjednik obrane Vukovara.

Prisjetio se i kako su se 1996. vratili u Vukovar kako bi obišli sva mjesta stradanja, posebno Ovčaru na kojoj je tada još bila otvorena jama. Prva Kolona sjećanja u Vukovaru održana je 1998.

Naglasio je kako nakon tri desetljeća imamo zemlju, ali da “ne živimo onu Hrvatsku koju smo željeli”.

O tome što Vukovar znači za Hrvatsku danas, Borković je rekao da je “to ono što je neizbrisivo iz genetskog koda hrvatskog naroda, da je Vukovar temelj moderne hrvatske države, da se za nju vrijedilo boriti i da ima dovoljno prostora za sve nas da dođemo ovdje živjeti”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI