MLADA RIJEČANKA PUCA NA TRON SDP-a: Mirela Ahmetović po popularnosti ruši Peđu Grbina

Zasićen politikom, unutarstranačkim spletkarenjima i pučevima nakon SDP-ova debakla na parlamentarnim izborima, Davor Bernardić odlučio se povući iz javnosti, a dok on na distanci uživa na Jadranu te s prijateljima posjećuje Gardaland, njegovu stranku još muče one iste stare boljke i problemi zbog kojih su ga kao predsjednika stranke nerijetko pozivali na odgovornost.

Da su SDP-ovi problemi i bez Bernardića višeslojni, potvrđuje se posljednjih nekoliko tjedana, otkako su počele pripreme za unutarstranačke izbore koji bi trebali označiti prekretnicu za ovu najveću oporbenu stranku. Onaj koji pobijedi na izborima u SDP-u neće imati mnogo vremena za feštu, stranka grca u problemima i ovaj put ozbiljnije nego ikada pleše oko ruba političke provalije. Skroman, ali u medijima i više nego zapažen rezultat platforme Možemo, koja se u parlament ugurala sa svojih sedam zastupnika, jasan je signal SDP-u da moraju nešto mijenjati ako ne žele da ih konkurencija proguta. Istina, SDP za razliku od ovih krajnjih ljevičara ima infrastrukturu, bazu, ogranke i tradiciju, no s druge strane ima i Andreja Plenkovića, liberalnog premijera i predsjednika HDZ-a koji je pokazao da mete sve pred sobom. Taj nikad drčniji i nikad uspješniji Plenković u Saboru trenutno, kad je o SDP-u riječ, nema nikakvu konkurenciju, a s obzirom na kandidate na socijaldemokratskim unutarstranačkim izborima, čini se da će još dugo moći nesmetano vladati zemljom. Peđa Grbin, Mirela Ahmetović i Željko Kolar tri su partijske uzdanice koje “pucaju” na fotelju predsjednika stranke.

Grbina široj javnosti, vjerujemo, ne treba predstavljati, visok kao planina, u medijski je prostor dospio kao ustavni stručnjak iz SDP-ovih redova, koji doduše nikada nije uspio realizirati skrivenu ambiciju i preuzeti Ministarstvo pravosuđa. Milanović je u tom smislu mnogo više vjerovao svojem aktualnom savjetniku s Pantovčaka Orsatu Miljeniću, koji se odlaskom u Ured predsjednika povukao iz unutarstranačkih spletkarenja. U stranačkim spletkarenjima, loveći neplatiše članarina, zato intenzivno sudjeluje Grbin, čija retorika i nedostatak odlučnosti, pa i političke zrelosti, neodoljivo podsjeća na Bernardićev izričaj. Zasad nije moguće razaznati po čemu bi to Grbin bio bolji predsjednik SDP-a od Bernardića, osim možda po tome što je u svojoj rodnoj Puli na parlamentarnim izborima osvojio solidan broj preferencijskih glasova. S obzirom na razinu SDP-ovih problema, to se ne može smatrati kvalifikacijom za predsjednika stranke, a da Peđa nije odveć vješt političar, potvrđuje i to što se predao prije nego što je utrka počela, i to onda kada je poručio da bi njegova stranka na lokalnim izborima za gradonačelnika Zagreba mogla podržati Tomaševića Senfa.

Pucao si u nogu

Tim je riječima jasno dao do znanja konkurentima da ne raspolaže ničim i da nije sposoban i spreman vratiti SDP na pobjedničke staze. Manjak karizme i tematskih niša kroz koje se kreira prepoznatljiva politika kojom bi se privukli birači ljevice ključne su zamjerke koje SDP-ovci iznose na račun kolege Grbina. S druge pak strane, iako relativno nepoznata široj javnosti, ni Ahmetović se zasad nije iskazala s nekom originalnom vizijom za budućnost stranke, dok krapinskog župana Kolara opisuju kao operativca, ali i vrlo slabog retoričara. On bi, tvrde u SDP-u, bio idealan kandidat za glavnog tajnika stranke, no Kolar istodobno tvrdi da je stranci potrebna obnova organizacije, što nije daleko od istine. Istina je jednako tako i to da Kolar dolazi iz grupacije predvođene predsjednikom zagorskog SDP-a Sinišom Hajdašem Dončićem, koji je otvoreno podržao Grbina.Dobro upućeni tvrde kako se ovaj zagorski dvojac politički razišao te da Kolar ima potporu Rajka Ostojića. On bi trebao biti mamac za nesvrstane SDP-ovce, kao i za velik broj lokalnih dužnosnika koji su zasićeni unutarstranačkim sukobima i podjelama, a koji vjeruju da im je trenutno operativno organiziranje najvažnije za to da ponovno profunkcioniraju. Neki pak kažu da bi za Kolara kandidatura na unutarstranačkim izborima mogla biti izvrsna odskočna daska za to da od Hajdaša Dončića preuzme zagorski SDP. Koji god da je Kolarov krajnji cilj, jedno je sigurno, s tri kandidata za predsjednika stranke podjele su u SDP-u neizbježne pa se već sada nagađa tko stoji iza kojega kandidata. Dok se Kolar povezuje s Ostojićem, Ahmetović je bliska sa Zlatkom Komadinom, to je uostalom i sama priznala u intervjuu za Nacional. ”Ako uopće postoje tabori u SDP-u, onda ću uvijek biti u Komadininu taboru”, izjavila je, uz ostalo, načelnica općine Omišalj, poznata po svojoj ustrajnoj borbi protiv izgradnje LNG terminala na Krku.

Ratoborna i britka

Prije desetak godina pristupila je SDP-u i od tada je usko vezana uz Komadinu, o kojem govori s posebnim poštovanjem, dok u isti mah žestoko kritizira Grbina, što se uostalom i očekuje od žene koju u njezinu kraju opisuju kao kvalitetnu načelnicu. Oni koji Ahmetović poznaju opisuju je kao ambicioznu, pa i pomalo agresivnu ženu koja se obrazovala na Ekonomskom fakultetu. Jedno je vrijeme radila u Erste banci, a njezini zagovornici tvrde da je sposobna te da ima cijeli niz ideja, kao i viziju za budućnost stranke.

Zasad to, doduše, nije uspjela uvjerljivo predstaviti, ali u dijelu SDP-a s odobravanjem gledaju na mogućnost da prvi put u povijesti stranku preuzme žena, mlada Riječanka rođena 1981. Ratoborna Ahmetović u svojoj je općini potpuno otvorila proračun javnosti kako bi svi zainteresirani imali uvid u sve njegove stavke, čime je stekla simpatije lokalne javnosti. Uz to vješto barata financijama, što bi SDP-u svakako bilo od koristi s obzirom na njihovo financijsko rasulo. Simpatizeri Mirele Ahmetović ističu da je njezina prednost u usporedbi s Grbinom to što ima iskustvo u upravljanju, a uz to što rukovodi općinom, ima iskustva i u vođenju lokalne organizacije te je aktivna i u županijskoj organizaciji pa je se treba i može smatrati ozbiljnom kandidatkinjom.

U jednom od svojih rijetkih intervjua Ahmetović je priznala kako dolazi iz skromne radničke obitelji koja se uvijek sama i vrlo teško probijala kroz život, a premda je na lokalnim izborima uspjela izboriti čak i potporu HDZ-a, nije se libila žestoko prozvati Plenkovića i ministra Ćorića, optuživši ih za pokušaj podmićivanja tako što su Općini Omišalj ponudili projekte Hrvatskih voda i HEP-a. U veljači ove godine žustra SDP-ovka u Sabor je stigla kao zamjena za kolegicu Romanu Jerković, a na nedavno održanim parlamentarnim izborima uspjela je osvojiti saborski mandat pa će i iz saborske govornice moći izraziti svoju ratobornost i britkost.

Osim što se u SDP-u seciraju biografije kandidata, secira se već sada i potencijalni rezultat izbora, pa se tako očekivano kaže kako Kolar uživa simpatije na sjeveru Hrvatske i u Slavoniji, Grbin očekivano računa na Istru, no Ahmetović mu se ispriječila kao konkurent za Primorsko-goransku županiju, dok je u Dalmaciji situacija dosta konfuzna. Grbina bi mogli podržati u Zadru, Šibenskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, no u Splitu se zasad o izborima ne izjašnjavaju, a s obzirom na to da dalmatinski ogranci broje više od petine ukupnog broja SDP-ovaca s pravom glasa, evidentno je da će se ondje voditi najljuća bitka za predsjednika ili predsjednicu stranke.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI