MLADA GRADONAČELNICA OPISALA SVOJ BIJEG IZ AFGANISTANA! Ispričala kako se iskrala iz zemlje: ‘Pobjegli smo autom, saginjala sam se da me ne vide!’

Foto: Wotchit/ Federico Gambarini/

Jedna među prvim ženskim gradonačelnicama u Afganistanu, Zarifa Ghafari (29) pobjegla je iz zemlje u Njemačku, a za BBC je ispričala dramatičnu priču o svom bijegu.

Ghafari se u Afganistanu istaknula kao glas za prava žena. Ona vjeruje kako je kao takva bila prijetnja talibanima i njihovoj rigoroznoj interpretaciji islama.

“Moj glas ima moć koju oružje nema”, rekla je.

S 26 postala gradonačelnica
Ona je željela ostati u Afganistanu do posljednjeg trenutka, ali kaže kako je ipak pobjegla kada je vidjela kojom brzinom talibani zauzimaju vlast u zemlji. Dapače, primila je savjete da pobjegne, a jednom prilikom su se talibani pojavili na njenim vratima i pretukli zaštitara.

Sa 26 je postala gradonačelnica, a do tada su je nekoliko puta pokušali ubiti. Animozitet prema njoj kulminirao je kada su joj prošle godine ubili oca, inače visokopozicioniranog člana afganistanske vojske.



Ghafari je pobjegla još sredinom kolovoza kada je shvatila da će Afganistan pasti u ruke talibana.

Tajni bijeg iz Afganistana
18. kolovoza po nju je došao automobil koji je treba odvesti nju i njenu obitelj u kabulsku zračnu luku. Tijekom putovanja, Zarifa se skrivala u automobila i saginjala svaki put kad bi prošli pored talibanske kontrole.

“Kada smo došli na aerodrom, sve je bilo prepuno talibana. Pokušala sam se sakriti”, rekla je mlada bivša gradonačelnica. Na aerodromu im je turski ambasador pomogao ga se ukrcaju na let za Istanbul nakon čega su nastavili prema Njemačkoj.

“Dan kada je pao Kabul, to je bio moj najteži trenutak u životu. Nikada neću zaboraviti bol koju sam osjećala u srcu. Nisam nikada planirala otići”, rekla je Ghafari koja se sada nalazi na sigurnom u Dusseldorfu. Priznaje kako je jedna od sretnijih kada vidi snimke s aerodroma u Kabulu.

“Moramo pričati i s talibanima”
Rekla je kako sada ima za cilj privući pozornost međunarodne zajednice na Afganistan.

Čak je spremna i na razgovore s Talibanima jer “moramo razumjeti jedni druge”.

“Strane sile nam neće pomoći. Vrijeme je da riješimo svoje probleme s talibanima. Spremna sam preuzeti tu odgovornost”, rekla je Ghafari.

Ipak, i dalje ne vjeruje talibanima, osobito po pitanju ženskih prava.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI