MISLITE DA SAMO HRVATSKA IMA AFERE? Austriju upravo trese jedna: Kancelar Kurz pod teškim optužbama!

Foto: Profimedia

U Hrvatskoj su afere gotovo svakodnevna stvar, međutim nisu ni druge zemlje imune na korupciju i skandale pa i velikih razmjaera. U Austriji upravo u tijeku jedna takva velika koja se veže ni manje ni više uz kancelara Sebastiana Kurza.

Kako javlja Jutarnji list, Austrijsko specijalno tužiteljstvo za korupciju istražuje je li bivši šef ogranka vladajuće stranke u Beču 2017. godine šefu kockarnica Novomatic dogovorio sastanak s mladim ministrom vanjskih poslova Sebastionom Kurzom kako bi im Novomatic zauzvrat uplatio stranačku donaciju. Novomatic je tada mogao tražiti lobiranje kod kod talijanskih vlasti zbog milijunskog spora vezanog uz porez.

Kurz krivi pravosuđe

Cijela stvar je dovela do toga da su prošli tjedan istražitelji upali u kuću ministra financija Gernota Blümela koji je jedan od najbližih suradnika kancelara Kurza koji je zbog te istrage napao pravosuđe i zatražio ukidanje specijalnog tužiteljstva i temeljitu reformu pravosuđa.

I Blümel i Novomatic negiraju optužbe. U srpnju 2017. navodno je tadašnji šef Novomatica Harald Neumann ponudio tadašnjem šefu bečkog ÖVP-a Blümelu donaciju u zamjenu za sastanak s Kurzom. Tema razgovora trebali su biti Novomaticovi porezni problemi u Italiji teški desetke milijardi eura. Blümel je potvrdio da je imao kontakta s Neumannom, ali negira da je stranka dobila ikakav novac.



Kurz negira optužbe

Istraga traje 18 mjeseci i do sada je izvedeno desetak racija na imanjima šefova Novomatica i političara. Kurz s druge strane optužuje tužiteljstvo da politički instrumentalizirano i da ciljano pušta dokumente da cure. Tvrdi kako nije istina da se sastao s Neumannom jer se “jednostavnim pretraživanjem na internetu može vidjeti da je tada gostovao u TV debati”, rekao je Kurz.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI