Miškulin: ‘Karamarko nije slušao Šeksa, Plenković si to neće dozvoliti’

screenshot

„Mediji opsesivno kritiziraju sve što Šeks radi ili je radio, često i da falsificiraju, odnosno da potpuno tendencionzno donose jedan povijesni dokument“, smatra Miškulin

Gost Novog dana na N1 televiziji bio je povjesničar i biograf Ivica Miškulin koji je govorio o najnovijim optužbama Josipa Perkovića protiv Vladimira Šeksa, kao i o samom Šeksu i njegovom političkom djelovanju.

Pismo Josipa Perkovića iz zatvora u Munchenu prvi je pisani trag kojim Perković optužuje Vladimira Šeksa da je bio suradnik UDBA-e?

Moj cilj nije nekritički branitI Šeksa, nego upozoriti da se dokumenti tendenciozno izvlače i maliciozno koriste. Ovo je 4. pismo Perkovića. Treba istaknuti da ono pokazuje sindrom “uvrijeđene sobarice”. On drži Šeksa odgovornim za svoju dugogodišnju kaznu zatvora. On je i ranije pisao Šeksu, 1996. rekao mu je kako bi trebao odgovoriti na članak u Nacionalu koji ga dovodi u vezu s UDBA-om. Kojem Perkoviću sad vjerovati? On bi mogao reći kakav je bio odnos Šeksa i Službe državne sigurnosti. Samo je pismo prepuno logičkih nedosljednosti i implikacija najnižeg tipa. Šeks je surađivao s mnogim organizacijama za ljudska prava. Znači li to da je surađivao sa zapadnim obavještajnim službama, CIA-om? Drugi ključ za razumijevanje pisma je odnos Perkovića i njegovog odvjetnika Nobila. Mediji opsesivno kritiziraju sve što Šeks radi ili je radio, često i da falsificiraju, odnosno da potpuno tendencionzno donose jedan povijesni dokument.

Nikad nismo dobili jasan i konkretan odgovor na pitanje je li Šeks bio suradnik službi. 

Želim reći da ne dovodim u pitanje pravo medija da tematiziraju delikatne dijelove prošlosti Vladimira Šeksa. Samo uočavam patološku opsesiju da se njegov odnos sa Službom državne sigurnosti predstavalja u negativnom svjetlu za njega. Taj odnos je iznimno kompliciran. Perković je naložio da se sva dokumentacija o Šeksu uništi u vrijeme demokratskih promjena. Šeks je pokušao 1971. dovesti na optuženičku klubu Službu državne sigurnosti. Da je uspio u tome, bio bi prvi dužnosnik koji je imao presudu protiv Službe.



Nakon slučaja Bagarić, kada je pomislio da je otkriven, Šeks primjenjuje taktiku da im nešto kaže, ali da to nema nikakvu operativnu vrijednost. Nisam uočio da je itko od osoba koje Šeks spominje u razgovorima kasnije optužen. On je odvjetnik, on zna oblikovati iskaz koji je najmanje štetan za nekoga. Radi se o tipu taktičke igre koja ga je trebala održati na istom položaju. Ključna karateristika njegovog položaja je da je on neprijatelj poretka. Perković ga drži neprijateljem poretka. Ako je točno ono što Perković govori, da Osijek nije imao boljega, zar bi Služba državne sigurnosti dopustila da se njen najbolji suradnik dovede na optuženičku klupu i osudi?

Operativno djelovanje pod kodnim imenom “Dean”?

Pojavljuje se krajem 80-ih godina. Postoji nekoliko razgovora i oni završavaju istovjetno kao situacija s Kolegom.

Zašto dvostruki “identitet”?

Na to nemam pravog odgovora. Prije ili kasnije Služba je zaključila da ih ovaj “vuče za nos”.

Zašto Šeks tu suradnju nije prekinuo?

Mogao je to prekinuti. S ovim svojim načinom on pokazuje da nije neprijatelj poretka.

Jesu li posljedica njegovog operativnog djelovanja bila direktna uhićenja?

Treba biti iznimno oprezan kad se pristupa dokumentaciji Službe državne sigurnosti.

Perković tvrdi da je provodio istragu Šeksa zbog Tuđmanove sumnje da će rušiti ustavni poredak u RH. Je li Tuđman sumnjao u Šeksa?

Perković nije provodio istragu nego je prisluškivao razgovore Šeksa 1990. i 1991. zato što je Šeks bio kritičan prema politici neprovociranja JNA u Slavoniji koja je bila credo Tuđmana do 1990. Krug ljudi oko Tuđmana je vidio u Šeksu desničara, radikala i “proustaški element”. To je sve iskonstruirano, ali ne tako da se plasira čista laž nego da se jedan segment onoga što se dogodilo prezentira javnosti na drugačiji način.

Politička moć Vladimira Šeksa danas?

To je čovjek na kraju političke karijere, nemojte precjenjivati njegovu moć. Pametan vođa političke stranke se ne bi lišio savjeta osobe poput Šeksa. Karamarko je to platio, Plenković to neće učiniti.

Što Šeks sada namjerava?

Namjerava objaviti nekoliko knjiga memoarskih zapisa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI