Mirela Holy: Legalizacija trave donijela bi nam desetke milijardi eura, a protive joj se političari na kokainu

Zarko Basic/PIXSELL

SDP-ov prijedlog zakona koji bi donio potpunu legalizaciju marihuane, komentirala je predsjednica njihovog savjeta za zeleni razvoj Mirela Holy

Potpuna legalizacija konoplje predstavlja slobodan uzgoj, korištenje i prodaju svih vrsta konoplje pa tako i indijske. Riječ je o vrsti konoplje koja je u društvu poznata kao “marihuana” te bi se legalizacijom omogućilo konzumiranje “indice” za medicinske, osobne i rekreativne svrhe.

Lex cannabis, kolokvijalno se naziva zakon koji bi upravo to omogućio, a jedna od najzaslužnijih osoba zbog koje je taj zakon otišao u saborsku proceduru je Mirela Holy, predsjednica SDP-ova Savjeta za zeleni razvoj.

“Ovaj zakon je još liberalniji nego što je zakonska regulativna u Nizozemskoj i u Kanadi. Lex cannabisom bi se omogućilo da svaka punoljetna i pravno sposobna osoba uzgaja za svoje osobne potrebe (ili rekreativne ili medicinske svrhe) čak devet ženskih biljaka u punom cvatu. Naravno da su moguće zloporabe toga i zato su predviđene jako visoke novčane kazne za eventualne prekršitelje. Zloupotreba bi se kažnjavala najvećom novčanom kaznom koja je propisana” – pojašnjava Holy.

“Što se tiče mjesta prodaje marihuane, zakon ne ide u te detalje jer zakonom je predviđeno da se donesu podzakonski propisi, odnosno pravilnici kojima bi to bilo regulirano. No, kao nadležna agencija za provedbu ovog zakona je već postojeća agencija, a to je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu”, poručila je Mirela Holy.



Kanada je industriju konoplje tijekom korona-krize stavila na popis prioritetnih djelatnosti

“U turističkom smislu legalizacija konoplje donosi pomicanje neodrživog masovnog sezonalnog obalnog turizma prema održivom cjelogodišnjem turizmu na području cijele Hrvatske, ili barem onih destinacija koje se brendiraju kao kanabis turistička odredišta. Poljoprivredna proizvodnja temeljena na kanabisu je proizvodnja s dodanom vrijednošću koja, sukladno preporukama Ekonomskog instituta, donosi manju radnu produktivnost, a veću ekonomsku i okolišnu korist. Benefiti za državni proračun u desetogodišnjoj dinamici mjerili bi se u desecima milijarda eura jer je prijedlog lex cannabisa jedan od najliberalnijih zakona u svijetu čime bi se Hrvatska premetnula u predvodnika ovog nezaustavljivog trenda.

U prilog toj tezi govori da mi se nakon objave informacije o lex cannabisu javio iznimno veliki broj zainteresiranih poduzetnika iz cijelog svijeta, najviše iz SAD-a, Kanade i Velike Britanije, a uspostavili smo suradnju i s Globalnim institutom za konoplju. Procjene ekonomskih benefita industrije konoplje u Kanadi i SAD-u računaju se u milijardama dolara, a tijekom korona-krize potražnja za marihuanom se udvostručila pa su nastala uska grla u opskrbi “travom”.

Kanada je industriju konoplje tijekom korona-krize stavila na popis prioritetnih djelatnosti pa su trgovine koje prodaju travu ostale otvorene i tijekom “lockdowna”. Razlog tome su istraživanja koja su pokazala kako konzumacija konoplje jača imunitet i tako pomaže ljudima u borbi s virusom”, objašnjava predsjednica savjeta SDP-a za zeleni razvoj Mirela Holy, prenosi HR-vjesnik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI