MIRANDO MRSIĆ O IMOVINSKOM CENZUSU: ‘To su probni baloni i propaganda HDZ-a. Mi smo za oporezivanje bogatih, ali…’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Uvođenje imovinskog cenzusa dosad su najavljivale brojne vlade u Hrvatskoj, ali ni jedna to nije provela. Tako se najavljivalo da će se kod distribucije socijalnih naknada uzimati u obzir cijela imovina koju osoba posjeduje, dakle i nekretnine i pokretnine, a ne samo dohodak koji ostvaruje.

O imovinskom cenzusu bilo je riječi kada je država intervenirala zbog kredita u švicarskim francima.

No, zakon je jednako tretirao one koji su uzeli kredit za jedinu nekretninu, ali i one koji su za kredit u ‘švicarcima’ kupovali apartmane za iznajmljivanje i jahte.

Kada je bilo riječi o otpisu dugova, država nije gledala tko je siromašan, a tko bogat već je država otpisala dio dugova svim blokiranim građanima. Osim toga, Zagreb je otpisivao iznose za režije i to jednako onima ‘plićeg i dubljeg džepa’.

Besplatne udžbenike i učenički prijevoz u nekim sredinama mogu dobiti svi učenici bez obzira na materijalni status njihovih roditelja, a ni nedavno uvedena nacionalna mirovina ne uzima u obzir imovinu, nego samo dohodak.



I sada je ponovno aktualno pitanje uvođenja imovinskog cenzusa pa smo za komentar upitali Miranda Mrsića, predsjednika stranke Demokrati.

“To su probni baloni HDZ-a da vide kako će građani reagirati na tu ideju. Građani su inače neskloni uvođenju imovinskog cenzusa i to zato jer to nije do kraja raščišćeno odnosno ne zna se tko će biti podložan tom porezu”, rekao je Mrsić.

Dodao je kako su Demokrati u svom izbornom programu vrlo jasno naglasili stajalište da treba oporezivati bogataše i one koji imaju dvije ili tri kuće ili dva ili tri stana ili dvije ili tri vikendice, ali da ne treba oporezivati one kojima je to jedina nekretnina u kojoj žive.

Porez DA, ali s vrlo jasnim i transparentnim kriterijima

“Porez na bogate DA, ali s vrlo jasnim i transparentnim kriterijima tako da se ne može dogoditi da se netko opet sakrije i prevari državu”, naglasio je Mrsić.

Na upit što misli o tome hoće li sustav socijalnih naknada u tom slučaju biti pravedniji, odgovorio je da bi taj sustav “već sada mogao biti pravedniji jer postoji OIB preko kojeg je moguće vidjeti tko ima kakve nekretnine”.

“Tu je definitivno zakazao sustav socijalne skrbi, posebice resorno ministarstvo i svi ministri koji su bili na tom dijelu što se tiče same HDZ-ove vlade. Ne vjerujem da će doći do nekih velikih pomaka. Država bi trebala raditi svoj posao, a centri za socijalnu skrb trebaju provjeravati imovinu korisnika tih centara te temeljem toga određivati tko ima pravo na socijalnu pomoć, a tko nema”, zaključio je Mrsić dodajući kako je ovo samo jedna propaganda HDZ-a, bez nekih konkretnih poteza.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI