MINISTRICA VUČKOVIĆ O POREMEĆAJIMA NA TRŽIŠTU: ‘ Izvoz u posljednje dvije godine rastao je brže od uvoza’

Foto: Hrvoje Jelavić

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković za HRT je govorila o poremećaju na tržištu hrane.

Naglasila je da Hrvatska proizvodi dovoljno, a i izvoznik je uljarica i žitarica.

– Prošla jesenska sjetva prošla je jako dobro, zasijano je više od 5% površina nego godinu prije. Vlada je nastojala nesigurnost donekle ublažiti svojim mjerama koje nisu male. Proizvođačima treba i dalje pomoći, ali i proljetna sjetva prolazi dobro, kukuruz i druge kulture zasijavaju se na planiranoj površini, razmišljamo o jesenskoj sjetvi i onome što će biti 2023., rekla je.

Ustvrdila je da je teško predvidjeti što će biti s cijenama, a agresija na Ukrajinu dodatno je pogoršala situaciju, te će Vlada i dalje pokušavati ublažiti udar na standard građana i podržavati poduzetničku aktivnost.

Podsjetila je na paket Vlade od 4,8 mil. kuna pomoći.



Na pitanje kako Hrvatska može proizvoditi više hrane, rekla je da se o tome i prije razmišljalo.

– Razmišljalo se prije svega o tome kako učinkovito koristiti resurse, poljoprivredno tlo. Tu su i investicije koje se najvećim dijelom financiraju putem Programa ruralnog razvoja, kazala je.

Navela je otvorene natječaje te govorila o povećavanju sredstava za ublažavanje klimatskih promjena i o reakcijama na poremećaje.

– Po statistici se vidi da je 15-ak izvanrednih mjera utjecalo da se poljoprivredna proizvodnja održi, a čak i donekle poveća. Posljednji element odnosi se na udruživanje, i tu treba biti brži, rekla je.

Govoreći o ugovorima koje imaju zakupci s državom, a  za koje je najavljena revizija, rekla je da naši proizvođači nisu toliko neučinkoviti koliko se govori.

– Produktivnost raste, i to brže nego kod većine drugih europskih zemalja. Raste uvoz, ali je izvoz u posljednje dvije godine rastao brže od uvoza. Boljka je poljoprivredno zemljište, trebalo je unaprijediti sustav kontrole poljoprivrednog zemljišta.

Početkom 2021. započela je revizija, koja je pokazala brojne nepravilnosti. U odnosu na 300 pregledanih ugovora i kontrola na terenu u posljednje dvije godine Ministarstvo je poslalo točno 109 zahtjeva za očitovanje zbog nepravilnosti, javlja HRT.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI