MINISTRICA TURIZMA I SPORTA O SEZONI I INFLACIJI: ‘Dosta je brojanja turista, noćenja i dolazaka, trebamo se okrenuti turističkoj kvaliteti’

Ministarstvo turizma i sporta

Očekivanja od ovogodišnje turističke sezone su iznimne, a neki idu tako daleko i predviđaju kako bi Hrvatska mogla dosegnuti, ako ne i prestići turističke rezultate iz najbolje pretpandemijske 2019. godine.

U lipnju je ostvareno jedan posto više noćenja nego prije tri godine dok su dolasci na istoj razini kao i 2019. Ukupno je dosad ove godine ostvareno 94 posto noćenja iz te rekordne 2019. Vlada poručuje da je unatoč svim problemima u svijetu – Hrvatska i dalje atraktivna i sigurna turistička destinacija.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac je u radijskoj emisiji “A sada Vlada” također je potvrdila kako bi ova turistička sezona mogla biti bolja od rekordne 2019.

“Ali više nas veseli vrijednost fiskaliziranih računa koja je već 20 posto viša nego 2019.”, istaknula je ministrica.

Dodala je i su prihodi na autocestama osam posto veći nego 2019.



“Predsjednik Vlade je najavio projekt gradnje turističkih stabla. S obzirom da je Hrvatska autodestinacije, temeljem dolazaka vozila izračunali smo emisiju CO2 i došli smo do brojke da bi do 2030. trebalo zasaditi oko 10 milijuna stabala. Mislimo da je to dobra inicijativa, pogotovo za turiste koji na taj način mogu ostaviti svoj otisak”, rekla je Brnjac.

Mišljenja je kako se konačno moramo odmaknuti od brojanja turista, dolazaka i noćenja, te se okrenuti kvaliteti.

“U vrijeme pandemije imali smo prilike da nam dolaze novi turisti koji do sada nisu dolazili i koji su počeli tražiti sve što Hrvatska ima. Oni su otkrili našu zemlju, ali neće se vratiti ako budu prenapučena područja i ako se ne bude vodilo računa o kulturnoj baštini i o prirodnim resursima”, naglasila je.

Govorila je i o nedostatku radne snage.

“Problem radne snage bit će još i gori, ne samo u turizmu već u svim sektorima. Europa kao kontinent stari i treba voditi računa da mlade ljude uključujemo što ranije u sustav. Važno je da turistički sektor pruži kvalitetne uvjete rada, da se radnike adekvatno plati, te da ima adekvatan smještaj. Također, kako proširiti turističku godinu i stvoriti radna mjesta za cijelu godinu”, rekla je ministrica.

Osvrnula se i na inflaciju.

“Inflacija nije samo u Hrvatskoj već u cijelom svijetu. Svi se nadamo da će se to uskoro primiriti, ali Vlada je kroz svoje mjere pomogla je najugroženijima – spuštanjem PDV-a i svim ostalim mjerama za plin, struju, gorivo. Naravno da će inflacija utjecati na povećanje cijena i u turizmu i ugostiteljstvu, ali istraživanja su pokazala da su ljudi odlučili da žele putovati bez obzira na poskupljenja, ali žele ići na održive destinacije. Zato nam je važno da se skoncentriramo na zelenu tranziciju”, zaključila je ministrica Brnjac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI