MINISTRICA POLJOPRIVREDE O NESTAŠICI PROIZVODA: ‘Ne mogu precizno odgovoriti, ali trenutna situacija na europskom i hrvatskom tržištu ne upućuje na takvo što’

Pixabay

Zbog najave poskupljenja, a posljedično i nestašice nekih proizvoda, u javnosti se stvara nemir i mnogi se pitaju prijeti li nam nestašica voća i povrća. Sudeći prema izjavi Marije Vučković, ministrice poljoprivrede, do toga ipak neće doći jer se trgovinski tijekovi neometano odvijaju i nema najave nestašice. No, za cijene je već istaknula nešto drugo, a to je da je cijena tržišna kategorija.

Vučković je za vrijeme posjeta Glini rekla da ne može precizno odgovoriti hoće li ili neće biti nestašice, ali da trenutna situacija na europskom i hrvatskom tržištu ne upućuje na takvo što.

Dodala je kako “Vlada nastoji pomoći svima, najprije građanima, zatim javnom sektoru, pa onda i gospodarstvenicima koji se suočavaju s raznim poremećajima”.

“Zadnjih godinu i pol takav poremećaj itekako je bio i još uvijek jest, iako usporen, uz vrlo visok rast cijena poljoprivrednih proizvoda”, istaknula je ministrica.

Naglasila je kako zbog toga postoji nacionalni strateški plan koji treba odgovoriti na pitanje kako povećati proizvodnju i produktivnosti, a on odgovara i na pitanje kako omogućiti dovoljnu količinu hrane po prihvatljivim cijenama za građane.



Vučković je rekla da se površine s voćem i povrćem pod trajnim nasadima bitno ne mijenjaju godinama, a da je ministarstvo obratilo posebnu pozornost prema sektorima koje smatra osjetljivima.

Ministarstvo je nastojalo bodovnim sustavom motivirati sve poljoprivrednike da se u što većoj mjeri bave domaćim uzgojem, posebnim vrstama stočarstva, sadnjom trajnih nasada ili povrtnim kulturama.

Navela je kako “u ovom trenutku poljoprivrednici imaju na raspolaganju niz mjera” i sami odlučuju u koje će vrste proizvodnje ulagati.

“Sam po sebi pad cijena može biti eventualni problem za određenu kategoriju poljoprivrednika, no ta će kategorija u sljedećem vremenu donijeti drugu odluku u što će ulagati svoje vrijeme i resurse”, zaključila je Vučković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI