MINISTRICA NE ŽELI DA SE ŠIRI PANIKA I ZABRINUTOST: Objasnila situaciju s velikim problemom povlačenja proizvoda s polica

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković gostovala je u Dnevniku N1 Televizije te je govorila o povlačenju proizvoda koji je posljednjih tjedana jako eskaliralo.

“Aditiv je porijeklom iz Turske, guma od rogača, no oni koji su stručniji od mene u ovoj tematici, kažu da ne bismo trebali biti zabrinuti. Riječ je o najvišoj razini zaštite svih potrošača u EU. Etilen oksid koji se otkrije u aditivu, nije uopće dozvoljen u EU, a povlače se i opozivaju proizvodi koji imaju taj aditiv označen svojim brojevima. Ono što je bilo testirano govori da su količine tog nedozvoljenog dijela vrlo, vrlo niske. One su na ivici detekcije”, rekla je.

Dodaje i kako je povlačenje proizvoda, u kojima je pronađen etilen oksid krenulo krajem 2020. godine.

“Mi smo prošle godine imali 12 povlačenja proizvoda u kojima je pronađen etilen oksid, a ove godine ih imamo, do danas, više od 50 od dosad povučenih 71 proizvoda”, veli.

Spomenuti etilen oksid nalazi se većinom u sladoledima, jogurtima, pekarskim proizvodima i nekim proizvodima od mesa, naglašava.



“Oni koji su puno stručniji od mene kažu da nema razloga za zabrinutost. Naše je uspostaviti EU integriran sustav, a ocijenjeno je da je hrvatski sustav u potpunosti integriran. Ja želim pohvaliti rad cijelog nacionaloga veterinarskog sustava, nema ih dovoljno. On se prilično odgovorno suočava sa svim opasnostima i rad im se primjećuje na međunarodnom nivou, nažalost nedostaje nam veterinara u sustavu”, objašnjava.

Govorila je i o inflaciji te poskupljenju namirnica. Kako kaže, stručnjaci smatraju da će se do kraja godine smiriti cijene. Njih, u Ministatvu poljoprivrede, najviše brine rast cijena stočne hrane.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI