MINISTRI VANJSKIH POSLOVA EU-a U LUKSEMBURGU: Razgovarat će o novom paketu vojne pomoći Ukrajini

Foto: REUTERS/Kacper Pempel, Guliver Image/Ilustracija

O odobravanju novog paketa vojne pomoći za Ukrajinu, razgovarat će u ponedjeljak u Luksemburgu ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije.

Taj je paket vrijedan 500 milijuna eura, a to će povećati ukupan iznos utrošenih sredstava za vojnu pomoć Ukrajincima na 3,1 milijarde eura od veljače, kad je započela ruska invazija.

Ministri će morati formalno odobriti inicijativu koju su već podržali EU veleposlanici, za slanje vojne misije koja će uvježbavati ukrajinske vojnike.

Osim o ruskoj invaziji, ministri će raspravljati o tome kako odgovoriti na brutalno ponašanje iranskog režima prema prosvjednicima i razmatrat će moguće uvođenje dodatnih sankcija.

Ministri vanjskih poslova razgovarat će i o odnosu EU s Kinom. Bit će to uvod za raspravu koja će se voditi među čelnicima zemalja članica EU na sastanku u Bruxellesu koji je zakazan za 20. i 21. listopada.



Ministri će raspravljati i o sadašnjoj političkoj situaciji u Burkini Faso, Etiopiji i Libanonu, kao i o Unijinim diplomatskim naporima za smirenje napetosti između Armenije i Azerbajdžana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI