MINISTRA MALENICU GONG PRIJAVIO ZA SUKOB INTERESA: Neprimjereno da predstavnik struke u radnoj skupini za izradu zakona o lobiranju ‘bude suvlasnik agencije čiji je ministar klijent’

Foto: Ronald Gorsic/Cropix

Gong je Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa prijavio ministra pravosuđa Ivana Malenicu jer je u radnu skupinu za zakon o lobiranju imenovao Marija Aunedija Medeka, suvlasnika agencije koja radi komunikacijsko savjetovanje za to ministarstvo.

Gong je u utorak priopćio da je “Medek i predsjednik Hrvatske udruge za odnose s javnošću, a njegova agencija Media Val radila je za Stožer u koronakrizi i bez natječaja dobila milijunski posao izrade stranice koronavirus.hr”.

“Struka odnosa s javnošću treba imati svog predstavnika u radnoj skupini za izradu zakona o lobiranju”, smatra Gong.

Međutim, posve neprimjerenim ocjenjuju da predstavnik struke u radnoj skupini za izradu zakona o lobiranju “bude suvlasnik agencije čiji je ministar klijent”.

“Pozivamo Povjerenstvo za sukoba interesa da provjeri je li ovim imenovanjem ministar prekršio načela djelovanja ili neki drugi institut zakona o sprječavanju sukoba interesa (ZOSI), te je li trebao deklarirati potencijalni sukob interesa”, stoji u priopćenju Gonga.



Zanima ih ako ministar dekretom imenuje svog komunikacijskog savjetnika u radnu skupinu za zakon o lobiranju, “tko će točno u tom procesu štititi interes javnosti”.

“U zemlji premreženoj korupcijom, u radne skupine antikorupcijskih zakona uključuju se ljudi iz udruga bliskih vlasti, a ovdje i vlasnici tvrtki kojima je Ministarstvo klijent” tvrdi Gong.

Smatraju da ovaj slučaj otvara pitanje o “razmjerima žetonizacije”.

“Iako lobiranje može biti pozitivno u demokraciji, ono može biti i mehanizam pomoću kojeg moćne skupine utječu na zakone i propise na štetu javnog interesa. To može dovesti do neprimjerenog utjecaja, nepoštenog tržišnog natjecanja i zarobljavanja politike”, ističe Gong.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI