MINISTARSTVO ZGROŽENO MILANOVIĆEM: ‘Osuđujemo takve izjave predsjednika, to su neprimjerene reakcije’

Foto: Goran MEHKEK/Cropix

Ministarstvo znanosti i obrazovanja reagiralo je na izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića te osudilo uvrede koje je izrekao na račun umirovljene profesorice.

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja osuđuje uvrede predsjednika Republike Zorana Milanovića izrečene na račun jedne umirovljene profesorice. To su apsolutno neprimjerene reakcije i kvalifikacije, a pogotovo one upućene jednoj dugogodišnjoj prosvjetnoj radnici”, stoji u priopćenju Ministarstva.

Iz Ministarstva podsjećaju da, ako netko ima primjedbe na rad profesora, uvijek se može obratiti Prosvjetnoj inspekciji ili Agenciji za odgoj i obrazovanje, koja je jedina ovlaštena provoditi stručno-pedagoški nadzor nad radom profesora.

“To je jedini pravi i ispravan put za roditelja, ma tko on bio. Što se tiče prosvjetne inspekcije, ona je tijekom prošle školske godine obavila 272 nadzora samo temeljem potpisanih prijava roditelja”, napominju iz Ministarstva.

Nastavnička grupa Školska zbornica koja okuplja preko dvadeset tisuća učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, ravnatelja i drugih odgojno-obrazovnih stručnjaka poslala je otvoreno pismo predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.



Pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovani gospodine Predsjedniče Republike Hrvatske,

U svojoj izjavi prilikom obilaska požarišta kod Zatona komentirali ste i priču o ocjenama Vašeg sina. Tom prilikom ste na grub i neprimjeren način napali nastavnicu u mirovini koja je predavala Vašem starijem sinu.

Učitelji i nastavnici okupljeni u grupu Školska zbornica su, najblaže rečeno, zgranuti ovakvim Vašim postupkom. Od Predsjednika jedne države očekuje se da poštuje i štiti dostojanstvo svih njezinih građana, a ne da ih naziva „protuhama“. Kakva god bila ta umirovljena nastavnica Matematike, nije zaslužila takav tretman od jednog Predsjednika države.

Vi se volite pozivati na Ustav i braniti vaše ustavne ovlasti. Stoga Vas podsjećamo na članak 35. Ustava Republike Hrvatske koji kaže: „Svakom se jamči štovanje i pravna zaštita njegovog osobnog i obiteljskog života, ugleda i časti.“ Vi ste kao Predsjednik države dužni dati primjer da se učitelje i nastavnike treba uvijek poštivati, a Vi radite suprotno. Štoviše, novim mladim generacijama dajete primjer kako učitelje i nastavnike koji su strogi i koji imaju visoke kriterije treba nazivati „protuhama“ i javno vrijeđati.

Ako su postojale neke nepravilnosti u radu dotične umirovljene nastavnice, onda ste na njih trebali reagirati kada je za to bilo vrijeme i na za to primjeren način.  Ili možda mislite da bolje znate kako bi nastavnici trebali obavljati svoj posao i po kojim kriterijima ocjenjivati?

Ako je takav način komunikacije prema građanima države kojoj ste predsjednik Vašeg odgoja i obrazovanja, onda Vam se najdublje ispričavamo što Vas nismo bolje naučili i odgojili.

S nadom da ćete se ubuduće bolje odnositi prema onima koji obrazuju i odgajaju djecu države kojoj ste predsjednik i da ćete se boriti za poboljšanje njihovog materijalnog i pravnog položaja u društvu koje ih ne cijeni, srdačno Vas pozdravljamo”, stoji u pismu koje potpisuju članovi grupe Školska zbornica.

Podsjetimo, predsjednik Milanović danas je u Zatonu, nakon obilaska požarišta u Šibensko-kninskoj županiji, odgovarajući na pitanja novinara o pisanju Jutarnjega lista o slučaju podizanja ocjena u Klasičnoj gimnaziji nakon maila njegove supruge ravnateljici, rekao da taj list “citira nekakvu anonimnu profesoricu u penziji”.

“Štite identitet nekakve lažljivice, ali identitet djeteta, to nije bitno. Mi, naravno, znamo tko je ta protuha, ona je slala po 14 djece na popravni ispit. Toliko o profesorima”, rekao je Milanović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI