MINISTARSTVO ZA 7DNEVNO: Otkrili što se događa sa zarobljenim Hrvatima na zaraženom kruzeru!

Screenshot

Na japanskom kruzeru broj zaraženih koronavirusom u srijedu je porastao na 175, među njima zasad nijedan Hrvat, a kako su nam potvrdili iz Ministarstva vanjskih poslova, na brodu se nalazi šest hrvatskih državljana od kojih je jedan putnik i pet članova posade. Brine li Hrvatska država o našim sugrađanima, pitali smo ministarstvo.

S obzirom da broj zaraženih na kruzeru rapidno raste unatoč mjerama karantene zabrinjavajuć je i postavlja se pitanje što je s šestoro Hrvata koji se u ovom trenutku nalaze na brodu. Postaje li taj brod preopasno mjesto i je li vrijeme za evakuaciju naših sugrađana pitali smo ministarstvo vanjskih poslova, međutim nisu željeli precizno odgovoriti na to pitanje.

Kako su nam objasnili u priopćenju, Veleposlanstvno Republike Hrvatske u Japanu je u stalnom kontaktu s nadležnim institucijama vezano uz sve novosti o situaciji na kruzeru Diamond Princess u Japanu. Svi hrvatski državljani (1 putnik i 5 članova posade) nalaze se u izolaciji na brodu te ne pokazuju simptome bolesti. Iako nisu željeli konkretnije odgovoriti na pitanja, iz ministarstva nas uvjeravaju da veleposlanstvo Republike Hrvatske u Japanu hrvatskim državljanima pruža svu potrebnu konzularnu i drugu pomoć.

Podsjetimo, kruzer je u karanteni već dva tjedna otkad je stigao u Yokohamu, južno od Tokija, 3. veljače, nakon što je muškarcu koji se iskrcao u Hong Kongu utvrđena zaraza virusom. Na brodu koji plovi pod britanskom zastavom nalazi se oko 3700 ljudi, među kojima šestero Hrvata.

Kako je to moguće zaraziti se uz nošenje maske i rukavica objasnio je epidemiolog David Fisman, sa Sveučilišta u Torontu. “Mnogo je načina da se prenese zaraza čak i ako nosite masku. Higijena ruku, dodirivanje maske nakon kojega se ne operu ruke, nošenje maske no dodirivanje očiju kontaminiranom rukom …. Događa se”, ustvrdio je Fisman. “Osobna zaštita samo smanjuje rizik, ne eliminira ga”, rekao je.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI