MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE IMA STRATEŠKI PLAN! Vrijedan je oko 3,750 milijuna eura, a kreće iduće godine

Foto: Cropix

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković za HRT je kazala kako Ministarstvo ima strateški plan za poljoprivredu vrijedan oko 3,750 milijuna eura. Napominje kako je plan pred javnom raspravom.

“Odlučili smo povisiti stopu sufinanciranja na razini Vlade s 15 na 20 posto, kako bismo pomirili određene razlike. Zemlje u EU trebaju doprinositi svim specifičnim ciljevima zajedničke poljoprivredne politike, no svaka ima posebnosti koje država treba prepoznati i izboriti se u svom strateškom planu za rješavanje svojih posebnih izazova. Mislim da smo u ovom trenutku to postavili prilično dobro. Nikad se u Hrvatskoj na ovakav način nije radio strateški plan – toliko ponavljanja konzultacija zbog otvorenih pitanja. Sami smo otvarali teška pitanja za Hrvatsku i nakon svega smo pustili u savjetovanje s javnošću želeći, pored stručne javnosti, upoznati cijelu Hrvatsku s jednim od najbitnijih strateških dokumenata koji se odnosi na trošenje sredstava najintegriranije i najdugovječnije europske politike”, kaže Vučković.

Po posljednjim podacima, u Hrvatskoj je danas nešto više od 171 tisuću poljoprivrednika. Vuković ističe kako hrvatska poljoprivreda ima vrijedne poljoprivrednike, dok administracija treba otklanjati poteškoće u tom sektoru i transparentno komunicirati.

“Do odluka trebamo dolaziti ne odstupajući od dva osnovna načela – analitika, a onda dijalog. Što se tiče uvoznog lobija, to mi sami trebamo riješiti povezivanjem svih u lancu opskrbe hranom – samo tako ćemo podići konkurentnost hrvatskog gospodarstva, a ne pronalaziti neprijatelje izvana.”

Navodnjavanje se već godinama pokazuje kao strateški problem Hrvatske, iako je, napominje Vučković, posljednjih godinama ipak napravila određene iskorake u tom području.



“Velike su napore uložile Hrvatske vode i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a veliki se napredak dogodio i u rješavanju pitanja projektno-tehničke dokumentacije pripremnih projekata koje su Hrvatske vode radile zajedno s hrvatskim županijama. Program ruralnog razvoja financira pripremne projekte koji su pojedinačno vrijedni do 15 milijuna eura – protekle godine smo putem tri natječaja financirali 17 projekata navodnjavanja koji omogućuju navodnjavanje na gotovo 7 tisuća hektara, za jedno 555 hrvatskih poljoprivrednika. Kao korak dalje, izdvojili smo sada na kraju razdoblja dostupna sredstva i pripremili natječaj za financiranje isključivo opreme za navodnjavanje koji će biti vrijedan oko 65 milijuna kuna. Objavit ćemo ga u rujnu.”

Ovo je, dodaje, jedan sveobuhvatan program, stoga je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo i mali program potpore koji će se financirati iz sredstava državnog proračuna, a odnosit će se na suradnju s institutima i sveučilištima na formiranju pokusnih polja primjenom samo najinovativnijih tehnologija.

Kad je u pitanju zelena arhitektura, ona se gradi već dvadesetak godina, kaže Vučković. Poljoprivrednicima to nije nova politika, no u ovom razdoblju je zahtjevnija nego što je bila do sada.

“Standardi su podignuti. Imat ćemo izazove u prvom stupu primjenom novog koncepta takozvanih eko shema. Ako ne potrošite sredstva, ne možete ih prenijeti u iduće razdoblje – to je izazov za administraciju i za poljoprivrednike. Mislim da smo napravili dobar izbor shema koje naši poljoprivrednici već primjenjuju, samo ćemo ih zajedno unaprijediti. To se odnosi na raznolikost usjeva, konzervacijsku poljoprivredu, ekstenzivno pašarenje, održavanje ekološki značajnih površina… Primjenjivat ćemo i stajsko gnojivo na oranicama, kako bi se smanjila ovisnost o dušičnim gnojivima. Istovremeno ćemo raditi na dobrom povezivanju oranica, ratarstva i stočarstva u Hrvatskoj. U svemu je vrlo značajna savjetodavna podrška, koja će poljoprivrednicima biti pružena u obliku privatne savjetodavne podrške, kako bi se lakše nosili s administrativnim izazovima. Za ovakav oblik podrške osigurano je 48 milijuna eura”, ističe Vučković.

Pokazuje se pozitivan rast u postotku mladih poljoprivrednika mlađih od 41 godinu.

“Sad ih je nešto više od 26 tisuća. Premašili smo stopu od 15 posto, što nas smješta na dobro mjesto u Europi. No to nije dovoljno, i generacijska obnova je možda i prvi uvjet razvoja hrvatskog sela i osiguranja ruralnih zajednica. Osigurali smo oko 114 milijuna eura, pri čemu se većina odnosi na investicije – pojedinačnu podršku smo podigli s 50 na 75 tisuća eura. Preostali dio je za dohodovne omotnice. Intenzitet potpore za mlade dižemo sa 70 na 80 posto. Otklanjamo i prijepor da su se određen mjere za mlade mogle koristiti ako gospodarstvo nije starije od 2 godine – sada će to biti 5 godina”, zaključuje Vučković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI