MINISTARSTVO MORA PRIOPĆILO: Kapetan broda spašen, nađena tri tijela s talijanskog tegljača!

Foto: Jakov Prkic/Cropix

Pronađena su mrtva tri člana posade talijanskog tegljača “Franco P”, koji je prošle noći nestao u Jadranskome moru, a nastavlja se akcija traganja za još dvoje članova posade, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Ministarstvo je primilo izvješće od Središnjice za traganje i spašavanje na moru – MRCC Rijeka, koja nastavlja koordiniranu akcija traganja u suradnji s MRCC Roma.

Na talijanskom tegljaču bilo je šest članova posade, a spašen je zapovjednik broda.

“‘Franco P’ u teglju je imao pomoćni objekt ‘AD3’, na kojem se nalazilo 12 osoba, koje nisu bile ugrožene, a akciju zbrinjavanja teglenice preuzeo je MRSC Bari i trenutno se nalazi u vodama pod jurisdikcijom MRCC Roma”, navodi se u priopćenju.

U akciju traganja i spašavanja bili su uključeni hrvatska i talijanska obalna straža, Lučka kapetanija Dubrovnik, brod Jadroplova „Split“ te pet brodova koji su bili u blizini – jahta „Anna“, teretni brod „Comanche“, tegljač „Paul“ te tankeri „Astrea“ i „Crown 2“.



Potraga se nastavlja zrakoplovom i brodom Obalne straže Talijanske Republike i brodom „Danče“ Lučke kapetanije Dubrovnik. Brod „Omiš“ Obalne straže Republike Hrvatske na putu je prema području na kojem traje potraga.

Inače, kako je prije izvijestio MORH, u potragu za nestalim članovima posade talijanskog tegljača “Franco P” uključio se, uz obalni ophodni brod OOB-31 “Omiš”, i zrakoplov Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva Pilatus PC-9M.

“U srijedu navečer u 21.05 sati dobili smo poziv talijanske službe spašavanja MRCC Brindisi da skrenemo sa svoje rute jer je u blizini potonuo talijanski tegljač “Franco P” sa šest članova posade, na poziciji 41 stupanj, 51.08 minuta, sjeverno, i 17 stupnjeva, 31 minutu, istočno. To je otprilike 49 nautičkih milja od talijanske luke Bari i 60 milja od Dubrovnika, u međunarodnim vodama. Odmah smo krenuli na poziciju, ugasili strojeve i krenuli niz vjetar, što je uobičajena procedura u takvim trenucima, jer je i brodolomce nosio vjetar s morskom strujom. Prvi smo došli na mjesto potonuća”, kazao je kapetan Željko Sučić zapovjednik broda ‘Split’.

Splitski bulk carrier bio je na svojoj ruti udaljen tek tri milje od mjesta pomorske nesreće, pa se brzo uključio u potragu. Treba reći i da je potonuli talijanski remorker prethodno imao u teglju maonu (baržu) i bili su na putu iz Ancone u albanski Romano.

“Uočili smo jednog utopljenika u 22.40 sati, prišli smo mu i u roku od četiri minute bio je spašen na palubi našeg broda. Nabasali smo na njega baš kao što smo i mislili da će biti: zato smo se puštali niz vjetar i struju, bez vlastitog pogona, što nas je odvelo k njemu. Čovjek je bio u šoku i pothlađen. Uspio je reći da je on Giuseppe Petralia, zapovjednik talijanskog tegljača i da su potonuli u 20.30 sati.

Bio je u moru dva sata i petnaest minuta. Temperatura mora bila je 16 Celzijevih stupnjeva, puhala je bura (iz sjeveroistočnog smjera) umjerene jakosti od četiri bofora, odnosno brzine od 20 do 28 kilometara na sat, uz “mrtvo more” visine do dva metra.

Talijanski pomorci, svi iz Catanie na Siciliji, nisu imali kada ni oglasiti signal za pomoć (SOS). Uzbunu je, kaže kap. Sušić, zapravo podignula ekipa s maone.

“Spašeni talijanski zapovjednik uspio nam je reći da ni sam ne zna što se točno dogodilo, a odvijalo se jako brzo. Došlo je do neobjašnjivog prodora mora u krmeni dio tegljača. Remorker je i potonuo krmom, za svega deset minuta. Posada tegljača u zadnji čas uspjela je otpustiti tegalj s maonom na kojoj je bilo jedanaest ljudi: sedmorica članova posade i četiri mehaničara.

Prema Sušićevim riječima u četvrtak oko podneva, maona koju je potonuli talijanski remorker u zadnji čas pustio iz teglja još je plutala morem, zajedno s jedanaest ljudi na njoj koji su čekali da ih pokupi drugi tegljač upućen iz Brindisija i da ih otegli u Albaniju.

Na “Splitu” je dvadeset članova posade te dvojica putnika, Jadroplovovih inspektora, piše Slobodna Dalmacija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI