MINISTARSTVO BRANITELJA REAGIRALO NA IZJAVU GRMOJE: ‘Ako svjesno laže, apeliramo da to ne čini jer takvim neodgovornim izjavama dezinformira javnost i uznemirava obitelji nestalih osoba’

Luka Gerlanc/Cropix

Ministarstvo hrvatskih branitelja u subotu je reagiralo na izjavu Mostovog saborskog zastupnika Nikole Grmoje, koji je kazao da Vlada nije pronašla ni jednu osobu nestalu u Domovinskom ratu. Ističu kako su pronađeni posmrtni ostaci 157 osoba te kako je identificirano 224 osobe.

“U izjavi za medije na potpuno drugu temu, Grmoja se sjetio  i nestalih, prozivajući Vladu da nije pronašla nijednu osobu nestalu u Domovinskom ratu. To je čista laž”, navode.

“Ako svjesno laže, apeliramo da to ne čini jer takvim neodgovornim izjavama dezinformira javnost i uznemirava obitelji nestalih osoba. Ako pak ne zna, pozivamo ga da se malo bolje informira, nastavlja se u priopćenju Ministarstva.

Ističu i da je “nedopustivo da se tako osjetljiv i zahtjevan proces narušava takvim paušalnim pristupom i lažima da Republika Hrvatska ne čini ništa ili nedovoljno čini u traganju za osobama nestalim u Domovinskom ratu”.

Naglašavaju kako je u mandatu ministra Tome Medveda detaljno je istraženo 298 lokacija, na kojima su pronađene dvije masovne grobnice, u Marincima i Boboti, te veći broj pojedinačnih i asanacijskih grobnica.



“U tom razdoblju su ekshumirani posmrtni ostaci 157 osoba i identificirane 224 osobe, i to zahvaljujući predanom radu ministra Medveda i njegovog tima koji su unaprijedili sustav za traženje nestalih osoba i metodologiju rada te uspostavili međuresornu suradnju”, kažu.

“Kao sto uvijek ističemo, ključni problem je nedostatak pouzdanih informacija, zbog čega kontinuirano prozivamo Srbiju koja tim informacijama raspolaže. No, proces traženja dodatno otežava i gotovo svakodnevno, neodgovorno širenje raznih dezinformacija”, dodaju iz Ministarstva branitelja.

“Stoga i ovom prilikom pozivamo sve koji imaju saznanja da ih podijele s nadležnim institucijama te apeliramo da se prestane manipulirati i politizirati sudbinama nestalih jer takav pristup samo šteti, a želimo vjerovati da nam je svima cilj pronaći sve osobe nestale u Domovinskom ratu. Njihov pronalazak naš je prioritet”, zaključuje se.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI