Ministar sigurnosti BiH: Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj

Pixabay

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je novinarima u srijedu u Sarajevu kako ta država ne može izručiti Zdravka Mamića Hrvatskoj, ali da zato može služiti kaznu u BiH

‘Ustavom BiH je propisano da BiH ne može isporučiti svog državljanina, ali Zdravko Mamić ne može izbjeći zatvorsku kaznu i ukoliko mu ona bude pravomoćno izrečena u Hrvatskoj, on će je odslužiti u Bosni i Hercegovini ako Zagreb to zatraži temeljem postojećeg međudržavnog sporazuma’, potvrdio je Mektić, javlja Al Jazeera.

Po njegovim riječima, i pred sudovima u BiH neke osobe su osuđene, ali se sada nalaze u susjednim državama jer imaju tamošnja državljanstva.

Komentirajući novinarima slučaj Mamić, odnosno činjenicu da je otišao u BiH uoči izricanja presude na sudu u Osijeku, Mektić je novinarima kazao kako je zakon jasan i predviđa da Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj ukoliko ima bosanskohercegovačko državljanstvo.

‘To je slučaj i s osobama iz BiH s državljanstvima drugih zemalja koje su pobjegle u pokušaju da izbjegnu izdržavanje kazne’, podsjetio je Mektić.

Kazao je kako to ipak nije zapreka da Mamić završi iza rešetaka bude li pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu.



Zdravko Mamić je nepravomoćno osuđen na sudu u Osijeku na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6,5 godina zatvora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI