MINISTAR PRIMORAC O SMANJIVANJU PDV-a: ‘Pitanje je samo u kojoj mjeri će do efekta smanjenja cijena doista i doći’

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Ministar financija Marko Primorac u srijedu je nakon sjednice Vlade kazao kako se razmišlja o raspodjeli viška proračunskih prihoda. Kazao je kako bi se oni mogli dodijeliti građanima i poduzetnicima koji su suočeni sa sve većim troškovima zbog inflacije.

“Smanjivanja PDV-a na niz proizvoda bila su korak u dobrom smjeru, odnosno jedini mogući mehanizam Vlade da pokuša utjecati na smanjivanje cijena. Činjenica je isto tako da efekt smanjivanja PDV-a nije u potpunosti utjecao na smanjenje cijena. To isto tako nije nešto neuobičajeno, nepoznato ili izvanredno”, kazao je.

“Pitanje je samo u kojoj mjeri će do tog efekta doista i doći, i na koji će način svi dionici prepoznati i snositi društvenu odgovornost u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo”, dodao je Primorac te je istaknuo kako je u javnoj raspravi prijedlog izmjena zakona o PDV-u.

Tim zakonom bi se snizio PDV na drvo, sječke, pelete, brikete i na energiju iz toplinskih stanica na 5 posto.

Primorac je naglasio kako Vlada ipak ima ograničen prostor u snižavanju PDV-a.



“Stav je Vlade da svatko mora preuzeti odgovornost i dio tereta krize, a Vlada, vjerujte, ima mehanizama. Postoje porezi na ekstraprofite. Dakle, ako netko ostvaruje povećane marže i ako uočimo da je ta pojava postala pravilnost, mi ćemo to tretirati. Upozorio bih sve one koji će kalkulantski ulaziti u tu priču, da to ne čine, jer Vlada ima mehanizme kako tome stati na kraj”, rekao je.

“Što se tiče fiskalnog prostora koji će država imati, ona će intervenirati na optimalan način, prije svega imajući u vidu socijalno ugrožene skupine”, kazao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI