MINISTAR NA ODLASKU KOMENTIRAO HRVATSKU U EUROZONI: Progovorio o onom što nas najviše zanima!

Foto: Željko Puhovski/Cropix

Vijeće ministara financija u Bruxellesu na sastanku Ecofina, pozitivno je odlučio o ulasku Hrvatske u eurozonu 1. sijelnja 2023. godine.

“Veliki dan za Hrvatsku, usudio bih se reći i povijesni. Jako je mnogo neizvjesnosti pred nama u mjesecima i godinama ispred nas, tečaj dolara i eura jako su se približili, tržišta šalju različite vrste signala. U moru takvih informacija sigurno je da je hrvatski ulazak u europodručje pozitivna vijest”, kazao je ministar  financija na odlasku Zdravko Marić.

Svi trgovci i oni koji izražavaju cijene i bilo koje druge financijske pokazatelje, već mogu sada, a od 5. rujna su u obvezi, dvojno iskazivati cijene, i u kunama i u eruima i ta obveza će trajati do kraja 2023. godine”, dodao je.

Zahvalio se europskim institucijama koje su bile pravi partneri u ovom procesu.

“1.1. se događa taj veliki trenutak. Imat ćemo dva tjedna dvojni opticaj, do ponoći 14. siječnja 2023. i dalje će biti moguće plaćati kunama, resto, odnosno ostatak će se dobivati u eurima, a nakon toga samo euri”, rekao je Marić.Kovanice kuna moći će se promijeniti u euro tijekom tri godine, a novčanice neograničeno.

Dodaje da želi da tranzicija prođe sve bolje, a osvrnuo se i na novog ministra Marka Primorca.

“Sve što je pokazao potvrđuje mi da će biti jako dobar ministar”, tvrdi Marić.

“Ministar financija nikad nema hladni krumpir u svojim rukama. Pozicija ministra financija je uvijek takva da moraš biti neki ‘kontraš’. Dosta sam zadovoljan s ovim što smo učinili jer neke od kriza s kojima smo se suočili su bile krajnje nepredvidive, poput covida”, dodao je  Marić.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI