Ministar Kujundžić najavio kako zdravstvo mora poskupjeti

screenshot

U Banskim je dvorima mjesec i pol nakon što su veledrogerije zaprijetile obustavom lijekova ako država ne podmiri dug bolnica, održan sastanak Andreja Plenkovića, ministra zdravstva i financija Milana Kujundžića i Zdravka Marića s predstavnicima veledrogerija na kojem se pokušavalo pronaći neko rješenje.

Dospjeli dugovi bolnica za isporučene lijekove i medicinski materijal iznose 2,6 milijarde kuna. Pomaka nema. pa se tako umjesto dogovora dogodila odgoda. O konkretnim prijedlozima za rješavanje dugovanja razgovarat će za tjedan dana.

Ipak, predstavnik veledrogerija rekao je kako je ovo prvi premijer koji ih je uopće primio na ovakvu vrstu razgovora.

– U roku od 7 dana nam je obećao dati prvi dio nekakvog rješenja. Naš zahtjev je bio da se plati 50% dugova, dakle 1,3 milijarda kuna. Znamo da je to veliki novac, ali znamo i da je velika odgovornost na našim leđima, rekao je Ivan Klobučar, predsjednik HUP-Koordinacije veledrogerija.

O velikom dugovanju u emisiji HRT-a Tema dana govorio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.



– Veledrogerije traže svoje novce, što je normalno. Mi u sustavu zdravstva koliko god smo se u zadnje dvije godine uspijevali se nositi s financijskim potrebama, svake godine novi lijekovi i novi ugradbeni materijali poskupljuju sustav i sada trebamo naći rješenje. Veledrogerije uistinu pokazuju razumijevanje tako da vjerujem da ćemo i ovaj puta iznaći rješenje i da neće biti ugroze opskrbe bolnica lijekovima, rekao je Kujundžić.

– Bolnice koje imaju najduža dugovanja su županijske bolnice. Ti dugovi su u formalno-pravnom smislu obveze županija. Neke bi mogle platiti a ne plaćaju, dok neke ne mogu. Naći ćemo formalno-pravni okvir i sve će biti u skladu sa zakonom. Ni u kojem slučaju ne smijemo dopustiti da bolnice ostanu bez lijekova, dodao je.

– Ako hoćemo u Hrvatskoj zadržati kvalitetu, zadržati sestre, zadržati liječnike, primjenjivati nove lijekove moramo se pomiriti s činjenicom, koju nije popularno izreći, da sa 750 eura ne možemo pratiti sve – ili ćemo raditi dugove ili ćemo morati zaustavljati neke oblike liječenja što ne bi bilo dobro, izjavio je ministar zdravstva.

– Moramo povećati prihodovnu stranu za lijekove kako bismo mogli pratiti troškove. To nije problem administracije ili ravnatelja bolnice nego to je problem nas kao nacije s kojim se moramo nositi kao što se nose druge zemlje u svijetu, dodao je.

– Naglašavam da ćemo se sa 750 eura po glavi stanovnika teško moći nositi s potrebama dok je u svijetu potreba 5000 eura po glavi stanovnika za pratiti suvremenu medicinu, objasnio je ministar Kujundžić.

– To je proces koji pomalo moramo svi prihvatiti, ako hoćemo. A svi se kunemo da hoćemo pomoći bolesnima jer svi smo mi sutra bolesni, naši najbliži. Mislim da će nacija postići konsenzus kao što su to napravile i druge nacije u svijetu, rekao je završno ministar.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI