Ministar Kovač upozorio: ‘Iza bosanskih Srba stoji Beograd i Rusija, iza Bošnjaka Turska i arapske zemlje, a iza Hrvata nitko’

Patrik Macek/PIXSELL

Kovač je u Bujici osudio ponašanje Milorada Dodika i proslavu Dana tzv. Republike Srpske: - Slaviti taj dan je protuustavno. Imate i razne druge odluke Ustavnog suda BiH koje se ne poštuju. Pitanje provedbe i primjene odluka Ustavnog suda mora se riješiti. RH mora štititi političku neovinost BiH, za to smo jamčili u Daytonu.

Dr. Kovač je u Bujici komentirao posjet Sarajevu, Vitezu i Mostaru, a pohvalio je i Donalda Trumpa na čijoj je inauguraciji predstavljao Hrvatsku…

Bio sam osobno na sastancima u Sarajevu i nisam čuo izjavu Bože Petrova kojom se protivi stvaranju dodatnog entiteta. Denis Zvizdić naknadno je tumačio njegov stav, a na samom sastanku nije bilo novinara – izjavio je u Bujici bivši ministar vanjskih poslova i predsjednik vanjskopolitičkog Odbora Hrvatskog sabora dr. Miro Kovač, komentirajući napise da se predsjednik Hrvatskog sabora i čelnik Mosta Božo Petrov tijekom posjeta Sarajevu usprotivio uspostavi trećeg, hrvatskog entiteta u BiH.

Na Z1 televiziju Kovač je stigao izravno s puta iz Mostara, gdje je proveo dan sa hrvatskom parlamentarnom delegacijom. Dan ranije posjetili su Sarajevo i Vitez. Kovač je, između ostaloga, izjavio da „postoji hrvatsko pitanje u BiH“ i da ga treba riješiti. Za nas u Hrvatskoj to je ključna stvar i prvi vanjskopolitički prioritet – izjavio je Kovač koji se u emisiji žestoko usprotivio progonu veterana HVO-a od strane bosanskohercegovačkog pravosuđa i potvrdio da je upravo on to pitanje postavio na sastanku u Sarajevu.

U BiH POSTOJI HRVATSKO PITANJE I TREBA GA RIJEŠITI!

U parlamentarnom izaslanstvu koje je posjetilo BiH bio je i dr. Zlatko Hasanbegović, a odmah na početku voditelj je dr. Kovača pitao je li istinita izjava Bože Petrova kojom je negirao hrvatsko pravo na treći entitet: – Bio sam osobno na svim sastancima, ja tu izjavu nisam čuo. Ono što sam naknadno pročitao je tumačenje stava Bože Petrova, koje je dao Denis Zvizdić. Hrvati u BiH su nezadovoljni sa svojim statusom i ne osjećaju se komforno. Oni jesu ustavotvorni, zajedno s Bošnjacima i Srbima. Sva tri naroda su suvlasnici BiH, ali Hrvati nisu zadovoljni. Osjećaju se drugorazrednim narodom! To treba shvatiti… Iz razgovora s kolegama iz BiH iz obaju domova parlamenta, čuli smo da su svjesni nezadovoljstva Hrvata. Potrebne su korekcije koje treba provesti. Postoje i obveze Hrvatske te obveza za predstavnike Hrvata u BiH.



Dr. Kovač je i kao ministar vanjskih poslova svojedobno prvo posjetio BiH, a sada nastavlja kao predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora. Voditelj ga je zamolio da dodatno pojasni izjavu Bože Petrova: – Nije bilo novinara na toj sjednici. Ja sam čuo i čitao da je Zvizdić tumačio stav Petrova na način da se on protivi stvaranju dodatnog entiteta u BiH. Ponavljam, naš stav je vrlo jasan. Postoji hrvatsko pitanje i treba ga riješiti, to je stav nas u HDZ-u. Probleme treba riješiti na relaciji Zagreb – BiH i na razini međunarodne zajednice. To mora biti rješenje koje će Hrvati htjeti, a ne neko koje će produljiti agoniju.

Činjenica je da iza bosanskih Srba stoji čvrto Beograd i zapravo Rusija. Iza Bošnjaka stoji Turska i neke arapske zemlje. Iza Hrvata kao da nitko ne stoji. Mahećinski su se prema našim sunarodnjacima odnosili Mesić i Josipović, no nešto se ipak promijenilo dolaskom Predsjednice… Tko će stati iza Hrvata u Bosni i Hercegovini – pitao je voditelj Bujice, a dr. Miro Kovač odgovorio: – Postoji hrvatsko pitanje u BiH. Ono treba riješiti. Za nas ovdje u RH je to ključna stvar i to je prvi vanjskopolitički prioritet Vlade Andreja Plenkovića. Hrvati u Bosni i Hercegovini su naši rođaci, naša braća i mi ćemo se tako prema njima i postaviti!

KOVAČ KRITIZIRAO ODNOS BH PRAVOSUĐA PREMA VETERANIMA HVO-a!

Hrvati iz BiH emigriraju zbog ekonomskih, ali i političkih razloga. Aktualne su politički montirane optužnice protiv pripadnika HVO-a – naveo je voditelj i dodao kako je na djelu pravosudno-političko zastrašivanje Hrvata koje se tjera na odlazak. Kovač je komentirao: – Ja sam rekao kolegama u BiH koji su iz zakonodavne vlasti da je vrlo opasno za odnose između RH i BiH i odnose unutar same BiH da postoji dojam pravne nesigurnosti i da se vrši pritisak na Hrvate procesima protiv hrvatskih branitelja. Rekao sam im u Sarajevu da se ne želim direktno miješati, ali sam o tome ipak govorio… Mora postojati dobrosusjedski dijalog između tijela RH i BiH. Kako bi se na minimum smanjila politiziranost u toj pravosudnoj sferi. Zato smo i predložili zajedničku sjednicu Hrvatske Vlade i Vijeća ministara pa ćemo te probleme riješiti. Progon hrvatskih branitelja iz redova HVO-a naprosto mora prestati!

Kovač je u Bujici osudio ponašanje Milorada Dodika i proslavu Dana tzv. Republike Srpske: – Slaviti taj dan je protuustavno. Imate i razne druge odluke Ustavnog suda BiH koje se ne poštuju. Pitanje provedbe i primjene odluka Ustavnog suda mora se riješiti. RH mora štititi političku neovinost BiH, za to smo jamčili u Daytonu.

Na opasku voditelja da postoje veliki problemi u sustavu sigurnosti BiH i da sumnjivi tipovi ‘pakiraju’ veteranima HVO-a, Kovač je odgovorio: – Več sam rekao, u planu je zajednička sjednica dviju Vlada, sigurno će biti riječi i o pravosudnoj suradnji. To je najbolji model suradnje i smanjenje prostora arbitrarnosti na tom područuju. Mi ćemo Hrvate i dalje maksimalno štititi. To je obvezujuće za bilo koju hrvatsku vladu. Zaštitit ćemo veterane HVO-a. To je naša dužnost.

HRVATI U BiH SU NAŠA RODBINA!

Na pitanje zašto tvrtke iz Hrvatske ne ulažu više na područje Federacije gdje žive Hrvati, umjesto u tzv. Republiku Srpsku, Kovač je odgovorio: – Moramo izgrađivati institucije i mehanizme za pomoć Hrvatima. Imali smo jako dobar razgovor s gospodarstvenicima u Vitezu. Zadiviljujuće je kada čujete kako su Hrvati inovativni i uspješni i van BiH. Neke hrvatske tvrtke iz BiH u samom su vrhu njemačkog tržišta. Jedna čak zauzima drugo mjesto po udjelu… Ima puno mogućnost za povezivanje i za primjerice, okrupnjavanje gospodarskih subjekata. Moramo promijeniti način razmišljanja. Moramo gledati na stvari pozitivno i s pogledom u budućnost. Hrvati u BiH su naša rodbina, a o rodbini trebamo skrbiti.

Kovač je komentirao i izjavu Vesne Pusić koja je Hrvatsku svojedobno nazvala „agresorom“ na BiH: – Želim vjerovati da danas takva sramotna izjava ne bi bila izrečena u Saboru. Danas ipak postoji svojevrsni konsenzus i takve izjave nećete čuti. Svima je jasno da postoji hrvatsko pitanje u BiH i da su Hrvati u položaju koji je neprihvatljiv.

Kovač je komentirao i odnose sa Srbijom: – Mi smo svjesni onoga što mi jesmo. Srbi se moraju napokon prestati baviti Hrvatskom! Mi to ovdje ne radimo, ne bavimo se njima. Mi se bavimo našim problemima, a Srbija će morati u ovom procesu normalizacije i europeizacije doći do otriježnjenja! Morat će se prestati doživljavati kao dežurni ‘tumač’ za stanje u Hrvatskoj, BiH, Kosovu, Makedoniji… Nama je važno da s njima pokušamo uspostaviti dobrosusjedske dugoročne odnose. Da se riješe pitanja vezana uz rat. Hrvatska vojska nije išla ratovati u Vojvodinu, niti užu Srbiju. Ratovali su vojnici iz Srbije u Hrvatskoj i počinili velike zločine. Zato se moraju urazumiti. Kada se taj proces okonča, bit će puno lakše izgraditi odnose kakve danas primjerice, imaju Nijemci i Francuzi.

POHVALE ZA TRUMPA

Na kraju je dr. Kovač pohvalio i američkog predsejdnika Donalda Trumpa na čijoj je inauguraciji predstavjao Hrvatsku: – Trump je sjajan! On mijenja svijet. Ima svoja uvjerenje i drži ih se, sviđalo se to nekome ili ne… Našao sam jedan njegov intervju koji je dao Playboyu još 1990. godine… Tada je bio samo poslovan čovjek i još tada je izrekao neke stvari koje je ponovio u inauguracijskom govoru. Na primjer, još se tada usprotivio tome da Amerika financira obranu tuđih država koje onda svoj novac troše na gospodarstvo i profitiraju u međusobnim odnosima… Gospodin Trump ima svoja uvjerenja. Želi promijeniti Ameriku i želi promijeniti svijet. To će imati izravne reperkusije na sve nas zajedno. Za nas u Europi to je šansa da se konačno bolje organiziramo, udružimo svoje snage, a ne da samo sjedimo skrštenih ruku. U odnosima prema Americi više nećemo moći biti licemjerni, jer Europa je licemjerna, kritizira Amerikance koji je zapravo štite.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI