MINISTAR FINANCIJA OBJASNIO GRAĐANIMA: ‘Moraju biti svjesni da plaćaju višestruko nižu cijenu od tržišne’

Screenshot: HRT

Gost HTV-ova središnjeg Dnevnika ministar financija Marko Primorac rekao je da je važno očuvati gospodarsku stabilnost te pomoći građanima i poduzetnicima.

Vlada će to učiniti upravo paketom mjera koji je u završnoj fazi izrade. Kako podsjeća HRT, Europska komisija odobrila je hrvatski program državnih potpora tvrtkama pogođenim ruskom invazijom na Ukrajinu. Program vrijedan 437 milijuna eura obuhvaća izravna nepovratna sredstva koja pokrivaju jamstvene premije i jamstva koja pokrivaju dio novih zajmova. Svrha programa je ukloniti manjak likvidnosti s kojim se suočavaju tvrtke u Hrvatskoj, kazao je u Dnevniku.

Komentirao je i najnovije podatke o BDP-u.

“Vjerujem da će prema kraju godine taj rast pomalo usporiti, no danas imamo mnogo razloga za optimizam. BDP je u drugom kvartalu rastao 7.7 posto. To je druga najveća stopa rasta u EU i eurozoni. Brže od nas je rasla samo Slovenija, a mi smo rasli duplo brže od prosjeka. Prosjek EU bio je 4 posto”, istaknuo je.

Zahvalio je poduzetnicima i građanima koji su doprinijeli tome svojim radom i rastom te dodao: “Pokazali smo da su i mjere vlade u ublažavanju svih kriza, od covida, u smislu očuvanja radnih mjesta i pomoći gospodarstvenicima i poduzetnicima, bile adekvatne i to ćemo činiti i dalje.”Mali BDP po stanovniku

“Postoje razni načini da se to promijeni. Trenutno, kad smo suočeni s ovakvom inflacijom i najavom recesije u pojedinim državama, moramo prije svega brinuti o očuvanju stabilnosti i pomoći našim građanima i poduzetnicima. Raspravlja se već neko vrijeme o paketu mjera koji je u finalnoj fazi.

Možemo reći da ćemo se orijentirati, kao što je bilo i najavljeno, na naše najugroženije građane, s najnižim primanjima, umirovljenike, ali i na gospodarstvenike, dio javnog sektora, institucije koje moraju poslovati, odnosno nastaviti raditi unatoč povećanju cijena energenata. Brinut ćemo da i bolnice, i škole i sve one ustanove koje moraju raditi, rade i dalje. Trenutno tražimo rješenje, doista fino kalibriramo”, rekao je.

Rekao je da će mjere stupiti na snagu na vrijeme.

“Trenutno razmatramo pomoć stanovništvu zbog povećanja cijena energenata. Također nižu cijenu za škole, vrtiće i bolnice te mikropoduzetnike. Nakon toga bit će utvrđena i cijena za veće poduzetnike”, naglasio je.

“Stanje je dobro. Ukupni prihodi rasli su ove godine za 6.5 posto. U kontekstu PDV-a porast je bio 15-ak posto. Prostora ima i mi ćemo u proračunu tražiti način. Imamo mogućnost jedan dio mjera implementirati odmah kroz naše preraspodjele. Za neke dominantnije intervencije morat ćemo ići u rebalans proračuna. Očekujem da će to biti u listopadu”, naglasio je.

Cijena plina

“Građani moraju biti svjesni da plaćaju višestruko nižu cijenu od tržišne. HEP je zbog toga već sad izložen određenim rizicima. HEP posluje stabilno, on je javno poduzeće koje je u prethodnim godinama ostvarivalo značajne razine dobiti, pa sad ima određene mogućnosti da apsorbira cijelu ovu krizu s kojom se suočavamo i da preuzme dio troškova”, rekao je.

Potvrdio je da je povećanje plaća u javnom sektoru na stolu za pregovore.

“Tu nema dilema, svjesni smo činjenice da je došlo do općeg porasta cijena. Očekujem konstruktivne razgovore sa sindikatima”, zaključio je ministar financija.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI