MINISTAR BANOŽIĆ ODGOVORIO MILANOVIĆU: ‘Brigadir Burčul mogao je dobiti još jedno jednogodišnje produljenje da se o tome ranije razgovaralo’

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić u četvrtak je u Bruxellesu komentirao optužbe predsjednika Zorana Milanovića. Naime, Milanović je rekao da je u slučaju umirovljenja brigadira Elvisa Burčula Vlada grubo nasrnula na uredno funkcioniranje Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ured predsjednika Republike tvrdi da je zapovjednik Počasno zaštitne bojne (PZB), brigadir Elvis Burčul umirovljen prijevremeno odlukom ministra obrane, suprotno prijedlogu načelnika Glavnog stožera, admirala Roberta Hranja. Time je izvršen grubi nasrtaj na uredno funkcioniranje Oružanih snaga.

Banožić u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a. On je objasnio da je odluku donio prema važećim zakonskim propisima, koje su doneseni u vrijeme kada je Zoran Milanović bio premijer, a Ivo Josipović predsjednik Republike.


“Podsjetit ću da je taj zakon upravo donio Zoran Milanović kada je bio predsjednik Vlade. Oni su izglasali taj zakon, tada je Ivo Josipović bio predsjednik Republike, a Ante Kotromanović ministar obrane i upravo tada je kroz izmjene zakona stavljen naglasak na ministra obrane. Za personalnu politiku, za financijski okvir financiranja ministarstva zadužen je ministar obrane sukladno pozitivnim zakonskim propisima. Ne vidim razloga zašto bi danas bilo drugačije”, rekao je Banožić.

Dodao je kako smatra da “predsjednik na ovoj način pokušava skrenuti pozornost, ali očito je da je riječ o njegovu osobnom odnosu s tim čovjekom i ne znam objasniti zašto sada tjera ovakav inat”.Ministar je rekao kako je s Milanovićem razgovarao o tome, a da mu je prije toga savjetnik predsjednika Dragan Lozančić došao s prijedlogom da se brigadiru Burčulu produlji ostanak na mjesto zapovjednika do kraja ove godine.

“Brigadir Burčul je već jednom prošle godine, 15. listopada dobio produljenje od godinu dana. Sada praktički posljednji dan meni dolazi prijedlog da se to produlji do kraja ove godine. To je neprihvatljivo s obzirom na pozitivne zakonske propise. Produljenje se radi za godinu plus godinu, a ne za dva i pol mjeseca jer to nema smisla. On je mogao dobiti još jedno jednogodišnje produljenje da se o tome ranije razgovaralo”, zaključio je Banožić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI