MINISTAR BANOŽIĆ NAKON SASTANKA: Materijalni problemi vuku se niz godina u Hrvatskoj vojsci

Izvor: Twitter

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri obrane i vanjskih poslova, Mario Banožić i Gordan Grlić Radman, održali su u ponedjeljak u Banskim dvorima sastanak s vojnim zapovjednicima HV-a.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je nakon sastanka da su na njemu sudjelovali sve relevantne osobe te da je tema sastanka bila materijalno stanje u vojsci. Istaknuo je kako je u Ministarstvu zatekao popis želja koji nije imao jasan plan financiranja, objavio je N1.

“To su problemi koji se vuku dugi niz godina u HV-u”, rekao je Banožić.

Naglasio je i kako problemi nisu ranije riješeni jer nije bilo jasnog izvora financiranja, iako je želja da se riješe postojala.

“Razgovarali smo i o pojedinim projektima koji su iz određenih razloga produljivani. Svi smo izrazili zadovoljstvo nabavkom vojnih aviona”, rekao je ministar obrane.



Dodao je kako je remontom MIG-ova bila produžena borbena sposobnost HV-a. Ministar je podsjetio i na nabavku Kiowa helikoptera i opremanje pojedinih objekata koje vojska koristi.

“Bilo je zadovoljstvo upoznati premijera na koji način HV realizira proračun. Imamo bitno povećanje proračuna, rješavaju se borbeni avioni i Black Hawk helikopteri koji će doći u idućem kvartalu. To ne znači da se neće ulagati u kopnenu vojsku i mornaricu”, istaknuo je ministar.

Najavio je da će se “najmanje jednom godišnje” održavati ovakvi sastanci koji će biti prilika da se premijera upozna s projektima koje vojska realizira.

Na upit o tome jesu li zapovjednici na sastanku progovorili o konkretnim problemima koji muče vojsku, Banožić je odgovorio kako je “načelnik dao pregled stanja vojske sukladno planovima razvoja”.

“Nakon toga je svako od zapovjednika dobio priliku govoriti o konkretnim projektima. Oni jesu bili lista želja, ali kada pogledate financijsku strukturu od 2012., vidite da do 2016. nije bilo povećanja sredstava, proračun je bio ispod 4 mlrd. Upravo s 2016. dolazi do iznimnog povećanja sredstava, iznimka je 2020. kada smo došli do rebalansa. Tad sam shvatio da nemamo projekt od kojeg odustajemo nego da dolazi do linearnog smanjenja. Očekujem da kad se u proračunu kaže od čega se odustaje, to bude konkretan projekt. Naš prelazak s istočne na zapadnu tehnologiju je vodio tome da ćemo nabaviti nove helikoptere i vojne aviona. Ista je situacija u kopnenoj vojsci, odnosi se na višenamjenska vozila, Bredley vozila. Kroz postojeće komponenete ćemo vidjeti kompatibilnost ovih projekata”, istaknuo je ministar.

Dodao je kako “pitanje korištenja materijalnih resursa od strane predsjednika nije bila tema”.

Napomenuo je kako sve propisuje zakon.

“Mislim da tu nemamo daljnjih problema, već nekoliko puta sam to rekao predsjedniku. Bivši ministar obrane Damir Krstičević je bio na ovom sastanku i složili smo se da je u posljednjih pet godina napravljen veliki iskorak u pitanju vojske, upravo u Krstičevićevom mandatu”, naglasio je Banožić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI