Miljenić: ‘DORH je na potezu, kasne s objavom jednostavne informacije’

screenshot

„DORH je neovisna institucija i oni moraju donijeti odluku i moraju stajati iza nje i nema mehanizama za propitivanje“

Pucanje tajnih mjera pokazuje da se država ne može nositi s krimnalom, upozorio je bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić, koji je gostujući u Novom danu N1 televizije komentirao recentne događaje vezane za aferu SMS i curenje informacija te svih mogućih zloupotreba položaja.

Kako to da se nisu iz DORH-a već oglasili?

DORH je sada na potezu i već kasne s objavom jednostavne informacije: ili su dobili iz MUP-a informacije, ili nisu – ako su dobili: ili su procijenili da treba postupati, ili da nema osnove za bilo koga obrađivati. Ali to oni moraju reći, i to je razumljiv zahtjev javnosti i samog premijera – da DORH kaže što ima. Nema gore stvari za državu nego kad vam pucaju tajne mjere jer to pokazuje da se držaa ne može nositi s kriminalom, da je on jači.

Što bi zadovoljilo javnost?

Što bi, što ne bi – gledajte: izgradili smo sustav u kojem je DORH neovisna institucija i oni moraju donijeti odluku i moraju stajati iza nje i nema mehanizama za propitivanje.



Kako ocjenjujete nastup Milijana Brkića?

Uopće se ne bavim njime u svemu ovome, on je čovjek koji je u problemu, mora se nositi s time. Puno veći problem je da ovo nije prvi slučaj gdje su curile informacije iz istrage.

Jeste li se susretali s time kao ministar?

Ne izravno jer kao ministar nemate o tome informacije, tako bi trebalo biti i tako je i bilo tada. Ako cure informacije, to pokazuje da je država potpuno nemoćna u borbi s kriminalom i da nisu svi jednaki pred zakonom, da će sitne ribe završiti u zatvoru, a krupnima se ništ aneće dogoditi.

Koliko je opasno za sam sustav sigurnosti da je u sustavu i dalje “krtica”?

To je važno – tko je osoba koja je znala za mjere i pustila to van? Posrednik je tu puno manje važan. Važan je onaj koji je iz susava imao informaciju i dao je van i to nije prvi put.

Ima li u Hrvatskoj obavještajnog podzemlja i zašto se vi niste borili s njim?

Borili smo se, sad – ne znam bih li ga zvao obavještajnim podzemljem, postoji neka vrsta duboke države gdje su ljudi na pozicijama koji međusobno surađuju. Kad dođete na vlast, preuzimate samo dio sustava, a da biste stvarno preuzeli vlast potrebno je više od jednog mandata.

Drži li Andrej Plenković vlast?

Da jer HDZ ima kontinuitet, on je to držao od 90-te.

Što će biti od povjerenstva za aferu SMS, vidimo tumačenja iz HDZ-a da ono nije moguće i što je s mogućim tajnostima s obzirom na sigurnost?

Do povjerenstva prvo treba doći, a već vidim da je ovo nakaradno tumačenje zakona. U slučaju Agrokora vidimo da su zatvorili informacije, a ako bude čega tajnog – pojedini segmenti mogu biti zatvoreni, no ono što povjerenstvo utvrdi uvijek je javno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI