Milijuni eura bit će utrošeni u predsjedanje Vijećem EU-a: Ministar otkrio koliko će nas to točno koštati!

Jure Miskovic/Cropix

Od 1. siječnja iduće godine Hrvatska preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije, a Dnevnik.hr je u razgovoru s ministrom vanjskih i europskih poslova, Gordanom Grlićem Radmanom, saznao i koliko će nas to predsjedanje koštati.

“To je jedna slatka obveza i čast. Preuzimamo odgovornost za sve članice Europske unije, Hrvatska postaje vidljivija u međunarodnoj zajednici”, rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Za vrijeme hrvatskog predsjedanja održati će se ukupno 1400 raznih sastanaka na svim razinama u Bruxellesu, a u Hrvatskoj jedan summit šefova država i vlada država članica EU-a, otprilike 20 sastanaka i konferencija na ministarskoj razini te oko 180 do 200 sastanaka na tehničkoj razini.

“Očekujemo oko 25.000 izaslanika”, kaže Grlić Radman i ističe kako su hrvatski službenici spremni za taj pothvat. Oko 1000 ljudi sudjelovat će u organizaciji, a dio službenika educiran je zahvaljujući sredstvima iz EU fondova. Samo predsjedanje Hrvatsku će stajati između 50 i 70 milijuna eura, a ministar ističe kako je to unutar hrvatskih mogućnosti te očekuje da ćemo se držati donje granice.

“To je jedan ispit zrelosti. Nakon našeg predsjedanja više ništa neće biti isto. Hrvatska, svi mi, ovime ćemo steći jedno samopouzdanje i onda se nadamo drugom predsjedanju”, kaže Grlić Radman.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI