MILANOVIĆEVA ‘RUSKA VEZA’ RADI BESPRIJEKORNO: Ovo će potpaliti vatru među HDZ-ovcima i probuditi glasine da je predsjednik ruski igrač na Balkanu!

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Početkom kolovoza ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se sa svojim turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom s kojim je dogovorio jačanje gospodarske i energetske suradnje te trgovinsku razmjenu između dviju zemalja. Dva su lidera razgovarala o zajedničkim očekivanjima na polju gospodarstva i energetike, a Putin je još na samom početku susreta u Sočiju zahvalio Erdoganu na njegovim naporima koji su omogućili postizanje sporazuma između Moskve i Kijeva o izvozu ukrajinskih žitarica iz luka na Crnome moru.

“Zahvaljujući vašem izravnom sudjelovanju i posredništvu glavnog tajništva UN-a, problem vezan uz izvoz ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka je riješen. Isporuke su već krenule i na tome vam zahvaljujem”, rekao je laskajući Erdoganu te najavljujući nastavak suradnje. Erdogan je uistinu uz mađarskog premijera Viktora Orbana jedan od rijetkih državnka koji su posljednjih mjeseci, otkako traje ruska invazija na Ukrajinu, stali uz Putina, istodobno osuđujući ono što se događa u ratom zahvaćenoj Ukrajini, što je u najmanju ruku kontradiktorno. Orbanovim i Erdoganovim stopama u Srbiji korača Aleksandar Vučić, u susjednoj BiH Milorad Dodik, a u Lijepoj Našoj predsjednik Milanović.

Politički obračuni

Paradoksalna je to skupina utoliko što je Dodik godinama u sukobu s Bakirom Izetbegovićem koji ni jednu svoju odluku ne donosi bez konzultacija s turskim predsjednikom, no ovdje je očito riječ o velikim interesima i još većim zakulisnim igrama koje su na prvu teško povezive, što i jest bit svake ozbiljne politike. Nakon što se naš nerijetko neozbiljni predsjednik Milanović tijekom ljetovanja sastao s Orbanom, njegov idući gost na Pantovčaku trebao bi biti Putinov prijatelj Erdogan koji u našu zemlju stiže na Milanovićev poziv, što će sigurno potpaliti vatru među HDZ-ovcima i probuditi glasine o tome da je Milanović ruski igrač na ovim našim balkanskim područjima.

S druge je strane Plenković sve više američki igrač pa će u svakom slučaju u dnevnopolitičkoj svakodnevici biti zanimljivo pratiti nastavak tih njihovih političkih obračuna. No budući da cijene režija odnosno energenata baš zbog rata lete u nebo, pitanje je tko će te obračune moći pratiti iz toplih naslonjača pa je s druge strane upitno hoće li i može li Milanović za Hrvatsku u tom pogledu išta konkretno poduzeti ili je ovo još jedan u nizu sastanaka kojima se zadovoljavaju apetiti velikih i jedan od onih na kojima će Milanović biti manji od makova zrna, baš kao na NATO-ovu summitu u Madridu. Inače bi Erdogan u Hrvatsku trebao stići u pratnji svoje supruge te sudjelovati na otvorenju novog Islamskog centra u Sisku, a u Uredu predsjednika najavljuju da bi Milanović s turskim predsjednikom prije svega trebao razgovarati o političkoj sudbini Hrvata u Bosni i Hercegovini, koju uskoro očekuju izbori.

Oni koji dobro poznaju Erdogana i njegovo političko djelovanje tvrde da je Milanović teški naivac ako vjeruje da će turski predsjednik okrenuti leđa Izetbegoviću kako bi podržao hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i dugo traženu promjenu izbornog zakonodavstva, od čega zasad nema ništa jer je Erdogan više puta dosad pokazivao da ima razumijevanja uglavnom za Bošnjake koji uživaju njegovu neupitnu potporu. Moguće je da će Milanović s turskim predsjednikom razgovarati i o tome kako pomoći hrvatskom državljaninu kojemu se sudi u Donbasu te da će od njega zatražiti pomoć u tome, a uz to, naši sugovornici bliski Milanoviću podsjećaju da je on Erdoganom oduševljen, što se moglo naslutiti i iz njegovih izjava o blokadi ulaska Švedske i Finske u NATO-savez.



“Onima koji ne žele to vidjeti, da vide kako se ponašaju države koje se brinu o svojim interesima i za to koriste sve raspoložive instrumente, ono što Turska traži od Švedske je previše, ali ona na to ima pravo. NATO zbog toga danas nije mogao donijeti nikakvu odluku”, rekao je Milanović ne krijući svoje oduševljenje Turskom i turskim predsjednikom kojega nedugo nakon gostovanja u Madridu predsjednik poziva u Zagreb.

Koriste situaciju

Inače je predsjednica Odbora za obranu u Bundestagu Marie-Agnes Strack-Zimmermann za DW, govoreći o mogućoj blokadi ulaska Finske i Švedske u NATO, kritizirala Milanovića i Erdogana. “Mislim da je tu riječ o političarima koji žele iskoristiti ovu situaciju, dakle rat u Ukrajini i članstvo u NATO-u dviju skandinavskih zemalja, kako bi se izborili za one stvari za koje misle da dosad nisu realizirane. Takvo povezivanje zapravo je apsurdno. To znači da ćemo morati sjesti za stol. Ne želim unositi žestinu u tu diskusiju, naš cilj je da sve zemlje pristanu, da Švedska i Finska postanu naši partneri. A onda se mora i detaljno pogledati gdje stvari zapinju”, izjavila je Zimmermann iznoseći ono što dobar dio Europe misli o ovoj dvojici državnika koji će se uskoro sresti. Erdogan bi u službeni posjet Hrvatskoj trebao doći 8. rujna, a osim što će posjetiti Sisak, u planu je njegovo sudjelovanje na Gospodarskom forumu Hrvatska – Turska. Inače je Erdogan našu zemlju posjetio i u travnju 2016. godine, kada je prisustvovao istom forumu koji se održavao u zagrebačkom hotelu Westin, a Milanović ga je sada baš početkom kolovoza, kada se ovaj sastajao s Putinom, pozvao da posjeti Hrvatsku kako bi nastavili graditi i razvijati prijateljske odnose između dviju država.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI