MILANOVIĆEV SAVJETNIK OTKRIO: ‘Filipovića nisam baš susretao iako sam stalno u energetici, ne znam kako će se snaći’

Foto: Screenshot N1

Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika Republike za klimu i energiju komentirao je odlazak Tomislava Ćorića s mjesta ministra gospodarstva kao i njegovu zamjenu Davora Filipovića.

“Cijeli se život bavim energetikom, nikad se s Filipovićem nisam susreo, trebam tek vidjeti kako će se snaći. Rado bih da je u resor došao netko s kim sam se susreo. Tko god ima veze s energetikom, ima neki kontakt, ali dajmo priliku ministru. Moramo doći do toga da su ministri menadžeri javnog dobra. Trebaju znati što rade i oslanjati se na struku”, kazao je za N1.

Također je komentirao  hrvatsku stvarnost u kontekstu klime i govorio o detaljima otvorenog pisma ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću.

“Očekujem odgovor svih strana, građani su u pitanju i nacionalni interes. Ne treba biti važno tko je ministar da se odgovori na pismo.”

Govoreći o očekivanjima nakon poslanog pisma, Domac je dodao:



“Očekujemo da se građanima olakšaju investicije u, konkretno, fotonaponske elektrane na krovovima, to je bitno i za energetiku i demokratizaciju i bolju raspodjelu bogatstva. Predlažemo da se oslobode PDV-a za ulaganja u elektrane, da se deregulira pitanje cijene… Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja gdje građani plaćaju nižu cijenu, ali nije logično očekivati energetsku tranziciju ako se ulaganje u krovovima ne isplati.”

Domac ističe da se radi o trajnom rješenju.

“Da, to je trajno, suvislo, zdravo rješenje umjesto sadašnjih. Potrošit ćemo pet milijuna kuna da subvencioniramo porast cijene energenata, de facto ćemo ih jednokratno spaliti.”

Na pitanje što znači za građane ukidanje PDV-a, objasnio je: “To znači da svatko može instalirati sunčanu elektranu bez obzira na inicijalni kapital. Ulaganje je problem, a ovime uklanjamo nejednakost u društvu.”

Također je napomenuo da za izgradnju novih blokova nuklearki treba deset ili više godina.

“Imamo priču koja je brža, pet puta jeftinija i dostižna”, naglasio je. Kazao je i da Hrvatska nema problem s tehnologijom i znanjem, već sa sustavom i politikom, koja treba dati prostora struci da se to napravi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI