MILANOVIĆ SVE ZAOBIŠAO U ŠIROKOM LUKU, PA GA PLENKOVIĆ OKRZNUO! ‘Ne vidim da je ovdje netko ucviljen’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Svečana akademija u povodu Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske održana je u nedjelju u MORH-u uz dodjele priznanja i poruku premijera kako su ulaganja u HV i sigurnost važni, a što se vidi u svemu što je Vlada poduzela.

Osvrnuvši se na Domovinski rat rekao je kako je unatoč nepovoljnim okolnostima, zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja i odlučnosti hrvatskog državnog vodstva, Hrvatska iz rata izišla kao pobjednica koja je pod svoj suverenitet vratila svaki pedalj okupiranih teritorija i danas je članica NATO-a i Europske unije.

Poručio je kako nas ostvareni strateški ciljevi i nove razvojne mogućnosti obvezuju da nastavimo graditi Hrvatsku kao demokratsku, prosperitetnu i međunarodno uvaženu državu, unapređujući blagostanje svakog hrvatskog čovjeka posebno istaknuvši kako Hrvatska vojska kao faktor stabilnosti i sigurnosti, u tome ima nezamjenjivu ulogu.

“Vlada će vas i dalje podupirati kao i dosad”, poručio je istaknuvši kako je u fokusu rada Vlade od početka mandata – čovjeku kao središte našeg obrambenog sustava.

“Naši osjećaji istinske zahvalnosti prema vama koji ste prisegnuli da ćete uvijek biti Domovini vjerni obvezuje i nas jer znamo da ste, ustreba li, spremni i na najvišu žrtvu u obrani i zaštiti svog naroda, sugrađana i svoje Domovine. To stalno imamo na umu, osobito otkako nam je hrvatski narod ukazao najvišu čast povjerivši nam odgovornu dužnost upravljanja Hrvatskom. Stoga je naša Vlada uložila velike napore da vrati dostojanstvo hrvatskim braniteljima i hrvatskim vojnicima, poboljšanjem njihova statusa i materijalnog položaja. I zato smo donijeli brojne mjere kojima smo poboljšali materijalna prava i uvjete života i rada vojnika, dočasnika i časnika” poručio je predsjednik Vlade te istaknuo kako je nakon godina stagnacija, od 2016. godine do danas udvostručen obrambeni proračun, s pola na više od milijardu eura. “Rekordnim ulaganjima u našu obranu dajemo zamah modernizaciji Hrvatske vojske, njenoj sposobnosti, uvježbanosti te interoperabilnosti sa saveznicima”.



Na novinarska pitanja o tome kako komentira kritike predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića da stanje u vojsci nije dobro te ispašta li vojska zbog lošeg odnosa njih dvojice s obzirom na to da se Milanović nije odazvao pozivu da sudjeluje u nedjelju na akademiji, Plenković je ocijenio kako ne vidi da je “ovdje netko nešto ucviljen”.

“Što se tiče naših ulaganja i stava kao Vlade, a to je za vojsku u konačnici najbitnije, mi smo ti koji u konzultaciji s Ministarstvom obrane i Glavnim stožerom razumijemo potrebe HV-a, planiramo proračun, alociramo izdvajanja i ako u mandatu jedne Vlade odete s 500 milijuna (eura) na milijardu, onda znate da je to Vlada koja vodi računa o HV-u, više nego jedna ranije”, istaknuo je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI