MILANOVIĆ SPUSTIO SRPSKOJ PREMIJERKI: ‘Ne slušam izjave junaka doba zlog u Srbiji, sve to su Vučićevi portparoli’

Screnshot/N1

Predsjednik Zoran Milanović se prilikom posjete svečanoj akademiji Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje se obilježava Dan Učiteljskog fakulteta i Svjetski dan učitelja obratio medijima.

Na početku je komentirao izbor šefa Vrhovnog suda.

“To je odugovlačenje, od smiješnog ka smješnijem, ne želi se prihvatiti da je Ustav savršeno jasan i da je delikatno podijeljena odgovornost, neka se više dogovore, s jedne strane Sabor odlučuje, odugovlačenjem se pokazuje da se ovo pretjerano politizira, čim odluku donosi Sabor ima neki politički supstrat, ovo je kao da se bira manifest sudbine naroda… Bira se predsjednika Vrhovnog suda, o tome je raspravljeno, nemojmo to rastezati. Mogli smo se dogovoriti, kako?”, rekao je Milanović.


Govorio je o prosvjedima pred bolnicom.

“Očekivano, ali nisu masovni, u Skandinaviji netko će reći da su se više cijepili, no tamo nemaju policijski pristup da nešto moraš. Danas sam došao tu i svi imaju maske, a cijepljeni su? Koji je smisao, nevjerojatna je poslušnost kada se ne bi trebalo u potpunosti slušati. Nisam od prvog dana ulazio u kritiku i analizu pojedinih epidemioloških ili dnevno političkih mjera, sada to radim nešto više. Ove zabrane nemaju smisla, covid potvrda je zabrana. Sve mjere koje su donošene bez dvotrećinske većine su protuustavnom”, smatra Milanović.Dotaknuo se srpske premijerke Ane Brnabić koja je oštro reagirala oštro na Milanovićevu izjavu da je predsjednik Hrvata u BiH.

“Ne slušam izjave junaka doba zlog u Srbiji, sve to su Vučićevi portparoli. Mi smo EU, ne oni. Dobrodošla u Staru Bašku, selo svojih i mojih predaka. Isprike Vučićevoj portparolki! Subotica je bila grad u kojem je živjelo 50 tisuća Bunjevaca, to je možda bio najveći grad u kojem žive Hrvati, Bunjevci su u principu Hrvati, formirani kao hrvatski korpus, i što bi sad bilo? Što da ja sad radim, pozvati njih 20 tisuća Hrvata u Subotici da mašu hrvatskim zastavama? To nije pristojno. Srba 1900. u Subotici nije bilo. Dakle, srpska nacionalna manjina i mojom borbom i gestama, mojim odlaskom na obljetnicu u Srb, ja sam to radio jer sam mislio da ima smisao, a u Hrvatskoj sam dobivao batine Ja idem u Grubore, dođem u Oklaj, tamo nema predsjednika iz Beograda. Nismo ni mi budale! Pupovac je u nemogućoj situaciji. Nekidan je dobro reagirao kad se oglušio na onu sitnu nasilničku grešku da se razvuku srpske zastave. To je glupo, opet manipuliraju narodu. Taj narod je otišao iz Hrvatske zahvaljujući Beogradu”, rekao je predsjednik.

Komentirajući smjene u Holdingu kazao je da od Zagreba ima velika očekivanja. “Ne u 100, to je trebalo biti napravljeno u 50 dana. Moja očekivanja su velika jer vidim da neke gradske tvrtke slabo funkcioniraju, ali dobro znam kakve su im zamke ostavljene. Čovjek mora raditi u Gradu s ljudima koji su tamo postavljeni kao manifest od strane Bandića. On još mora tamo surađivati u jednom ciničnom manifestu. Natječaj traje pa se jave baba Jaga i stric Stanko pa se žale. A što da nije bilo natječaja pa je zapošljavao stričeve. On je otpustio te ljude, ja to zasad potpuno razumijem, ja sam se sam našao u situaciji, ovo je gora situacija”, rekao je Milanović.

“Grad Zagreb u velikoj mjeri pleše po notama Sabora i vladajuće stranke. Može se raditi puno, ali to je i velika odgovornost gradonačelnika”,kazao je predsjednik i dodao da gradonačelnici dolaze u situaciju da moraju potpisati dokumente i da su pritom nezaštićeniji od premijera ili predsjednika.

“Dobio si izbore, biraj si tim. Do određene razine želim da politika uzme odgovornost, to nisu valjda ljudi koje si uzeo iza buvke. Dovedi ljude s kojima si radio, nemoj se skrivati mami iza suknje, odgovaraš za to”, rekao je Milanović.

“Pustite čovjeka i ekipu da rade posao, sad su im vezane ruke i noge”, rekao je Milanović o gradskoj vlasti.

Komentirao je i nabavu borbenih zrakoplova. “Došlo je vrijeme da oni budu potpisani. Ne zanimam se previše za to, imam povjerenje u pregovarače i nadam se da će biti ‘tvrdi’ i ispregovarati još više pogodnosti. Očekujem dolazak francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Hrvatsku jer smo kupili njihove letjelice”, kazao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI