MILANOVIĆ SE ODUŠEVIO ONIM ŠTO JE VIDIO: Ponosan je i pun emocija: ‘Ovo je lijep prikaz prošlosti bez mržnje,

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je sinoć Picokijadu u Đurđevcu, jednu od najstarijih kulturno-turističkih manifestacija kontinentalne Hrvatske koje se održava već 54 godine zaredom. Kao pokrovitelj cjelokupne manifestacije, predsjednik Milanović je sudjelovao na središnjem događanju, „Legendi o picokima“, scenskom uprizorenju obrane Đurđevca od Osmanlija koje je održano ispred đurđevačkog Starog grada.

„Ovo uprizorenje je lijepa i nježna verzija hrvatske prošlosti, bez mržnje i grubosti, bez potrebe za revanšom, ali naša povijest je bila puno teža nego što će ovo uprizorenje prikazati“, rekao je predsjednik Milanović koji je zahvalio na pozivu i časti da bude pokrovitelj manifestacije u Đurđevcu, „lijepom i mirnom podravskom mjestu, gradu koji je sve ljepši i uređeniji“.

„Legandu o picokima“ režirao je redatelj Krešimir Dolenčić, a u njoj je sudjelovalo više od 300 izvođača. Tradiciju Picokijade je prepoznala i Europska komisija te je Đurđevcu dodijelila status Europske destinacije izvrsnosti u čuvanju i njegovanju nematerijalne kulturne baštine. Domaćini predsjedniku Milanoviću bili su gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković, a uz predsjednika je u Đurđevcu bio i posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI