MILANOVIĆ RAZGOVARAO S GENERALIMA? Zahtjev za pomilovanje još nije stigao na Pantovčak

foto HINA/ ik

Već se dugo spekulira u javnosti o tome što će napraviti hrvatski predsjednik Zoran Milanović u vezi pomilovanja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, čini se da zahtjev za pomilovanje još uvijek nije stigao u Milanovićev ured, piše Večernji list.

Podsjetimo, oni su osuđeni 2016. godine u Njemačkoj na doživotni zatvor za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

U Ministarstvu pravosuđa, čiji je ministar Ivan Malenica svojedobno procijenio kako će za obradu zahtjeva biti potrebno do 30 dana, ističu kako još uvijek prikupljaju svu potrebnu dokumentaciju. Kada se top dovrši, zajedno s izvješćem će poslati na Pantovčak na odluku predsjedniku Milanoviću.

Treba naglasiti da on, otkad je postao predsjednik, nije pomilovao nikoga.

Štoviše, niti jedan zahtjev od njih 274 koliko ih je pristiglo u Ured predsjednika od početka mandata nije do sada ni razmatrao, što je uostalom i najavljivao u kampanji govoreći da “tu faraonsku ovlast treba ukinuti”.



Ipak, možda će slučaj Perkovića i Mustača ipak biti iznimka.

Predsjedniku su “problem” zadala šestorica generala svojim potpisima. To su Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Davor Domazet Lošo te Marinko Krešić koji je potpis naknadno povukao.

Potpise su stavili na pismo predsjedniku poslano koji dan prije nego je odvjetnik Anto Nobilo u ime obitelji Mustač i Perković i uputio zahtjev za pomilovanje, a u kojem ga mole da “sanira nepravedne posljedice za njihove suborce” s obzirom na to da im kod izricanja sankcija sud u Njemačkoj nije uzeo u obzir njihov doprinos u Domovinskom ratu u obrani nezavisnosti i cjelovitosti RH.

Da predsjednik neće po dosadašnjem običaju zahtjev samo izignorirati, bilo je jasno iz njegove izjave da mu sve to “komplicira život”, ali i da pomilovanje “nije tražio bilo tko, nego Gotovina i generali” s kojima će, kazao je, svakako razgovarati. Što je, neslužbeno doznaje Večernji list, i obavio dok se čeka da molba za pomilovanje i službeno stigne na Pantovčak.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI