MILANOVIĆ POTPUNO NEOČEKIVANO STAO NA LOPTU: ‘Što god da kažem može se tumačiti pogrešno i zlonamjerno!’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik  Zoran Milanović potpuno je očekivanim ocijenio glasovanje sudaca Vrhovnoga suda koji su na Općoj sjednici podržali kandidaturu kolege Marina Mrčele za predsjednika tog suda, rekavši kako je normalno da neće podržati nikoga tko dolazi izvana, već onoga tko je njihov i u sustavu.

“Ovo nije arogantna odbijenica, što god da kažem može se tumačiti pogrešno i zlonamjerno od nekih ljudi i tu ću ja stati. Drago mi je da i sudac Dobronić nije ništa komentirao, nema potrebe za tim. Glasanje Vrhovnog suda je očekivano”, rekao je Milanović.

Podsjetimo, na Općoj sjednici Vrhovnog suda u četvrtak 29 sudaca je podržalo kandidaturu Marina Mrčele za predsjednika tog suda, dok su Radovana Dobronića, kandidata predsjednika Milanovića, podržala četiri suca, a dva suca nisu podržala niti jednog kandidata,


“Sad je samo pitanje hoće li i policajci birati svog načelnika, vojnici načelnika Glavnog stožera, državni odvjetnici glavnog državnog odvjetnika, nogometaši trenera, djeca učitelja… To je jedno plemenito samoupravljanje. Ako odlučimo da se vratimo na takav sistem – dobro, ali Ustav tako ne kaže”, prokomentirao je Milanović.

Prema Ustavu to nije predviđeno, naglašava Milanović nego Ustav “kaže da predsjednik Republike predlaže kandidata za Vrhovni sud, a ne da Vrhovni sud bira između više kandidata”.“A tu su, po prirodi stvari, subjektivni, jer su jedno zatvoreno društvo. Normalno je da neće podržati nikog tko dolazi izvana”, ustvrdio je.

Dodao je i da su promjenama Zakona o sudovima i uvođenjem neustavne jednadžbe, neustavnog modela izbora predsjednika, članovi Vrhovnoga suda, dovedeni u situaciju da – umjesto da se očituju o jednom kandidatu, kako je to bilo svih ovih 30 godina – sada moraju nešto birati.

“Promijenite Ustav, pa ću se ja povući, poručio je. “Dok Ustav kaže ovako, ja ću predlagati osobu za koju ja držim da je najbolja, što ne znači da druge ne valjaju ili da ne valjaju ništa. To je moja dužnost”, zaključio je Milanović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI