MILANOVIĆ PONOVNO U SVOM OSEBUJNOM STILU: ‘Kad se veliki tuku, mali se odmiču od stola’

Screenshot/N1

Predsjednik Republike Zoran Milanović u ponedjeljak je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda u prigodi Dana Grada i blagdana sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika Grada. Nakon toga odlazi u Petrinju na svečani ispraćaj 37. hrvatskog kontingenta u NATO-ovu operaciju KFOR-a u Republiku Kosovo, piše N1.

U izjavi novinarima kasnije je rekao da “kad se veliki tuku, mali se odmiču od stola”.

“Mala nacija kao što je naša je nacija koja mora gledati svoje interese i biti svjesna što želi i kako to ostvariti. Trebamo biti nacija koja mora znati što ostvariti, ne pakosna, ne s figom u džepu, ali spremna kada je nacionalni interes ugrožen djelovati svim sredstvima”, rekao je Milanović.

Dodao je da su naši interesi EU fondovi te kako se država treba boriti za svaki euro koji je na raspolaganju.

“Hrvatska godišnje ubere pet milijardi kuna više nego što uplati. Novac za poljoprivredu je zapravo socijala, dobro došla, ali prijelazna etapa. Kad maknemo tu europsku poljoprivrednu socijalu koja neće učiniti Hrvatsku poljoprivrednom velesilom, ostalo nam je malo manje od tri milijarde kuna”, naglasio je predsjednik.



“Dakle šest brodskih proračuna ili čak manje od toga, je Hrvatska bilanca, to je naš plus. Moraš se pitati što si dao zauzvrat. Dao si svoju suverenost, pravo odlučivanja o nizu pitanja, dao si svoje strpljenje, ponos i dostojanstvo jer te vrlo često nitko ništa ne pita, a i kada rade o stvarima koje te se tiču, kao što je BiH i nitko te ništa ne pita, vidite da ne pitaju ni Turke, pa im onda zadnji dan dođu. Turska je malo veća od Hrvatske, jedno 23 puta, po broju stanovnika”, rekao je.

Naglasio je kako “moramo biti svjesni svijeta u kojem se nalazimo”.

“On nije protiv Hrvatske, nije zao, nije dizajniran da nas uništi, ali ako se sami ne pobrinemo za sebe nitko neće čuvati. Vrištat ćemo kao mala kornjača koja ne vrišti, ili žaba koju nitko ne shvaća ozbiljno, i naši interesi će biti gaženi, a da oni koji to čine toga uopće neće biti svjesni”, zaključio je Milanović.

Komentirao je svoje izjave o blokadi Finske zbog hrvatskog pitanja u BiH, koje su uzburkale duhove.

“Mislim da sam bio vrlo jasan što želim postići ovime. Zaštiti Hrvate u BiH od jednog kriminalnog zuluma”, rekao je.

“To su teme koje su za mene žučno važno. Ili ćemo zaštititi svoje sunarodnjake u BiH, ne oružjem kao prije 30 godina… Trebali bi vidjeti koliko je Tuđman bio uplašen da će dobiti sankcije zbog BiH, ali je radio. Što Hrvatskoj danas prijeti da se zauzme za to? Samo karijerne perspektive nekih ljudi i to da će te gledati kao krkana s Balkana u Bruxellessu. Mi to nismo, a i da jesmo, što sada? Zanoktica Hrvata u BiH mi je važnija nego cijela Finska. Htio bih čuti jasnu poruku od predstavnika Hrvata u BiH, ne samo do Čovića, smisla u ovom što ja radim ili da ja prestanem? ali taj odogovr mora biti jasno i gromko, da ili ne, ništa između. Ovo nije kontest između mene i Plenkovića. Ja s ovim mogu ići dalje samo ako oni jasno kažu što hoće. To je prilika za hrvatsko zajedništvo. Finskoj svaka čast”, istaknuo je Milanović.

Dodao je i kako će stalno podsjećati na to da je “ministar obrane počinio kazneno djelo”.

“Situacija u kojoj ministar imovine pere i maltretira dvije visoke dužnosnice Državnih nekretnina, koje su osnovane upravo da se ministar ne mora baviti takvim detaljima, da ga se zaštiti. On je to preplivao kao panonski mornar, s vrećom na leđima i čačkalicom u ustima, došao je i maltretirao te žene da se postupi kako se inaćče ne postupa… Ili mu treba oduzeti poslovnu sposobnost da ne može imati ni vozačku dozvolu ili ga treba utamničiti. Trenutni ministar obrane je čovjek koji se bavi kriminalom”, naglasio je predsjednik.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI